marți, 11 decembrie 2018

GOOGLE+ urmează să se închidă / Google is planning to close down GOOGLE+

Primele zvonuri despre înghiderea platformei de socializare de la Google au apărut în urmă cu vreo două luni, dar mai recent a fost descoperită o breşă de securitate (neexploatată) care le ridică programatorilor probleme privind arhitectura portalului şi accesul unor aplicaţii terţe la datele utilizatorilor.


Ieri, mai multe site-uri de tehnologie au publicat informaţia, avansându-se ca termen de închidere a portalului pentru utilizatorii individuali "următoarele 90 de zile". Pentru cititorii de engleză, detalii pot fi găsite, de exemplu, pe ExtremeTech.

Profilul meu de Google+ va continua să fie disponibil pentru această perioadă, urmând ca odată cu închiderea portalului cititorii să poată accesa numai profilul de pe Blogger (iar prietenii, şi pe cel de pe Facebook).

sâmbătă, 1 decembrie 2018

LA CENTENAR. Timbrele anului 1918

Anul 1918 a găsit România într-o situaţie cât se poate de nefericită. Din teritoriul Regatului, mai rămăsese Moldova, unde instituţiile statului se refugiaseră din calea ocupanţilor.

Poşta se retrăsese şi ea şi nu a reuşit decât în mică măsură să salveze valorile aflate la oficiile din zona ocupată de inamic. Cu toate acestea, ea a reuşit să funcţioneze fără întrerupere, chiar dacă a făcut-o numai într-un teritoriu mult mai mic decât cel al fruntariilor ţării din 1916.
În ciuda condiţiilor potrivnice, poşta a continuat să pună în circulaţie timbrele necesare francării corespondenţelor.

O parte a stocurilor de timbre aflate în circulaţie în 1916 rămăseseră în zona ocupată. Pentru a nu suferi pagube, poşta a decis în 1918 invalidarea timbrelor vechi, folosind stocurile salvate pe timpul refugierii în Moldova la realizarea unor emisiuni noi, provizorii, supratipărindu-le.

Prima marcă supratipărită a fost cea de 1 ban Carol I Tipografiat 1909, căreia i s-a dat o valoare nominală nouă, corespunzătoare tarifului unei scrisori simple externe, respectiv a taxei de recomandare pentru o trimitere internă. Această marcă nu a avut o circulaţie poştală însemnată, fiind înlocuită de marca de 25 bani albastru din emisiunea aşa-zisă Moldova (ilustrată mai jos).


 Pentru utilizare la francarea cărţilor poştale simple şi a celor ilustrate, mărci din aceeaşi emisiune din 1909-1914 au fost supratipărite cu o monogramă "1918" realizată dintr-o funie răsucită. Ceea ce este interesant şi merită a fi subliniat este că la supratipărire nu au fost utilizate numai coli din vechea emisiune. Pentru valoarea de 10 bani s-a confecţionat o planşă nouă, în condiţii care încă nu sunt clarificate până astăzi.

Pentru francarea celorlalte categorii de corespondenţe, au fost confecţionate valori noi utilizându-se clişee vechi, în culori schimbate însă. Cele opt valori au fost denumite generic "emisiunea Moldova". Ele nu au fost puse în circulaţie concomitent, ci în tranşe: mărcile cu modelele Tipografiat şi Spic de grâu în 1918, iar cele două mărci model Gravat în 1919. Şi la această emisiune încă nu sunt clarificate condiţiile în care au fost confecţionate planşele şi în care au fost imprimate. Se ştie însă că cele două valori model Gravate au fost imprimate în Bucureşti, la Fabrica de Timbre, în 1919, după revenirea administraţiei în Capitala ţării.

Pentru valorile nominale mici s-au supratipărit mărcile de 1, 5 şi 10 bani din emisiunea Tipografiate 1909-1914 cu o monogramă FF-PTT situată într-un cerc. Deşi nu sunt astfel prezentate în cataloage, acestea reprezintă valorile mici ale emisiunii aşa-zise Moldova.
La supratipărire s-au utilizat trei categorii diferite de suporturi:
- coli din tiajele iniţiale ale emisiunii Tipografiate 1909 (toate valorile);
- coli imprimate pe hârtie gri cu ajutorul planşelor vechi (1 şi 5 bani);
- coli imprimate cu planşe noi, pe hârtie gri (10 bani).
 Valorile emisiunii Moldova au fost ulterior primele mărci ale Regatului României care au circulat în teritoriile alipite la Marea Unire (Transilvania, Banat, şi Bucovina).

Tot din colile rămase ale emisiunii Tipografiate 1909 au fost supratipărite valorile de 5 şi 10 bani cu "TAXA DE PLATĂ", mărci utilizate la taxarea corespondenţelor  nefrancate sau francate insuficient.

Mărcile precedente au fost la scurt timp înlocuite de o emisiune definitivă, realizată cu vechile planşe din 1911 ale mărcilor Taxa de plată, imprimate însă în negru, pe hârtie albăstrui-verzuie cu pseudofiligran PR monogram.

Legea din 1915 referitoare la obligativitatea francării corespondenţelor cu timbre de ajutor rămăsese în vigoare, iar pentru confecţionarea unot timbre de ajutor noi s-au utilizat valorile de 5 şi 10 bani din emisiunea de timbre de ajutor din 1916, prin supratipărire cu monograma "1918" utilizată şi la mărcile uzuale pentru francare.

Cu aceeaşi ocazia au fost supratipărite şi două vechi timbre de ajutor din 1915, care însă nu au fost puse în circulaţie.

Timbrele de ajutor provizorii cu supratipar au fost înlocuite de timbrele unei emisiuni definitive, confecţionate cu planşele vechii emisiuni din 1916, imprimate însă în culori schimbate.

Pentru taxarea corespondenţelor nefrancate cu timbrele de ajutor obligatorii,s-au realizat două valori noi prin supratipărirea cu "TAXA DE PLATĂ" a valorilor de 5 şi 10 bani din emisiunea de timbre de ajutor din 1916.

Cele două timbre precedente au fost înlocuite cu o emisiune definitivă, cu model nou, imprimată pe gârtie albăstrui-verzuie cu pseudofiligranul PR monogram (identic cu cel de la mărcile Taxa de plată).

Timbrele prezentate mai sus constituie o pagină umilă a istoriei noastre naţionale.

Toate aceste piese constituie un câmp de studiu nemaipomenit de frumos şi captivant atât pentru amatorii de filatelie tradiţională, cât şi pentru îndrăgostiţii istoriei poştale.

vineri, 30 noiembrie 2018

Ministerul Culturii: reevaluarea obiectelor de patrimoniu, în dezbatere publică

Pe pagina MCIN a fost publicat un proiect de ordin al ministrului referitor la reevaluarea bunurilor culturale mobile deţinute de instituţiile publice. Aducă, în limba română, bunurile din categoriile specificate Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, care se află în gestiunea instituţiilor bugetare (de exemplu muzeele, dar nu numai).

Pentru cei interesaţi, detaliile pot fi accesate aici. La aceeaşi adresă se află şi linkurile pentru descărcarea proiectului de ordin şi a anexei la acesta. Orice persoană interesată care are propuneri, sugestii şi reclamaţii, acestea le poate trimite prin poşta clasică  sau prin email la adresa specificată în link până la data de 5 decembrie a.c.

Mi-am formulat deja unele observaţii la anexa ordinului pe care am de gând să le înaintez ministerului, dar (ca să nu fiu înjurat în zi de sărbătoare) las treaba aceasta pe săptămâna viitoare.

De ce ar fi de interes acest ordin pentru colecţionari? Pentru că ar urma să se aplice şi bunurilor de genul timbrelor, dar şi al monedelor şi bancnotelor.

Există o problemă însă legată de această reevaluare, care tot este băgată sub preş de MCIN, precum şi de cei care ar trebui să urmărească aplicarea legii (vorba aia: nimeni nu-i mai presus de lege, nu?). Reevaluarea obiectelor de patrimoniu este reglementată de o ordonanţă a Guvernului din... 2003!!!

Ce au făcut însă salariaţii plătiţi din bani publici pentru a avea grijă de bunurile de patrimoniu? Nimic! Timp de 15 ani s-au opus şi au propovăduit nerespectarea legislaţiei, iar în acest timp o serie de obiecte de valoare însemnată (şi materială, şi istorică) au tot dispărut din muzee. A dat cine dovadă de iniţiativă propunând măsuri de prevenirea furturilor? Nu!

Poate că toată tărăşenia ar interesa anumite instituţii.

vineri, 9 noiembrie 2018

Colecţie semnificativă România, vândută în Australia

Pentru amatorii de piese filatelice româneşti, licitaţia casei australiene Status International din 25 octombrie a.c. a constituit o surpriză plăcută, deoarece au fost oferite numeroase loturi conţinând piese sau mărci izolate care sunt mai greu de întâlnit astăzi pe piaţa filatelică.

Bogăţia materialului românesc prezentat sugereată faptul că firma condusă de expertul Chris Ceremuga a primit spre desfacere o colecţie de marcă românească cu un nivel destul de înalt de specializare. Deşi perioada clasică a fost slab spre deloc reprezentată, perioada postclasică şi mai târzie a fost reprezentată de loturi frumoase, atractive. Am alcătuit o selecţie a loturilor care s-au vândut (pentru că au fost şi unele care nu au stârnit interesul cumpărătorilor). Preţul de strigare al mulor loturi a fost (în opinia mea) unul supraestimat, dar regulamentul licitaţiei se pare că a permis şi înaintarea unor oferte sub acest nivel.

Nu voi prezenta preţurile de strigare (pentru loturile arătate mai jos), ci numai preţurile finale, de adjudecare (care nu includ comisioanele şi taxele).

Două unicate neuzate Bucureşti I şi II în culorile cunoscutelor erori (care sunt reimpresiuni în opinia mea, datorită nuanţelor specifice) - 100 dolari.

Eroarea de culoare de 5 bani roz Bucureşti I neuzată - 275 dolari.

Lot de postclasice neuzate în blocuri, Cifra în patru colţuri şi 25 ani de domnie (site-ul casei de licitaţii nu a postat imagini mai mari, nu mă înjuraţi):
Lotul a fost oferit pentru 1.500 dolari, realizând însă 3.500 dolari. Motivul a fost datorat probabil prezenţei unei serii Cifra cu stema mică în poziţie răsturnată (greu de întâlnit astăzi).

Torcătoarea din 1906, un frumos eseu al valorii de 3 bani brun - 2.800 dolari.

Mama răniţilor 1906, eseu al valorii de 3 bani imprimat în culoare lila - 2.800 dolari.

Carol I, 25 ani de regat, 1906, set de 14 eseuri în modelul adoptat şi culori neaprobate. nedantelate şi cu perfor "SPECIMEN" - 1.300 dolari.

Carol I - 40 ani de domnie, set de 14 eseuri (unul model neadoptat, restul modele adoptate),în culori neaprobate, nedantelate şi cu perfor "SPECIMEN" - 1.100 dolari.

Lot de 5 eseuri Îngeri, dintre care patru cu perfor "SPECIMEN" - 650 dolari.

Obolul, două probe de culoare ale valorii de 15 bani - 600 dolari.

Silistra 1913, machetă a valorii de 5 bani - 2.900 dolari.

Idem, machetă a valorii de 3 bani - 2.600 dolari.

Lot de eseuri şi varietăţi de la Ferdinand - "cap mare" (inclusiv un fals aşa-zis ARPA):
Click pe imagini pentru mărire. Lotul a realizat 1.300 dolari,

Lot de 120 exemplare de eseuri Ferdinand aşa-zise Gh. Ioaniţiu - 550 dolari.

Idem, lot de eseuri Ioaniţiu în blocuri cu tête-bêche (peste 70 buc.) - 350 dolari.

Ferdinand, 60 ani de vârstă, lot de erori şi varietăţi (240 de mărci) - 2.600 dolari,

Idem, lot foarte atractiv de eseuri la aceeaşi emisiune (265 piese) - 2.100 dolari.

Idem, încă un lot de eseuri de la aceeaşi emisiune (191 piese) - 1.600 dolari.

Două coli complete de eseuri la aceeaşi emisiune (una în cenuşiu verzui, cealaltă în albastru) - fiecare câte 500 dolari.

Eroile de culoare de 6 şi 10 lei  dantelate, în blocuri de câte 12 exemplare - 2.800 dolari.

Idem, eroare de culoare de 10 lei nedantelată în bloc de patru - 1.800 dolari.

Două modelare de culori pentru uzualele Mihai- model englez, unul pentru hârtia velină (albă) şi celălalt pentru hârtia "semivelină" (gri). Pe modelare se află plicate eseuri fără valoarea nominală şi cu legenda SPECIMEN în loc de ROMANIA. Fiecare modelar a realizat un preţ final de câte 550 dolari.

Au fost oferite şi loturi cu diverse corespondenţe, inclusiv cu trimiteri din perioada Primului Război Mondial. Pentru acestea nu mai fac nicio descriere lot cu lot, marchez doar câteva imagini ca să vă faceţi o idee (majoritatea loturilor au avut în compunere sute (!) de piese (click pe imagini pentru mărire).

Potenţialul de studiu al acestir piese este foarte mare. Am aflat că au fost şi amatori din România care s-au "bătut" pentru unele loturi, să sperăm că le vor şi documenta.

În aceeaşi licitaţie au mai fost oferite câteva loturi de Hohe Rinne (nespectaculoase în opinia mea).

UPDATE: Preţurile sunt exprimate în dolari australieni (la data publicării articolului, 1 dolar australian era cotat cu 2,97 lei, adică numai circa două treimi dintr-un dolar american).