luni, 16 aprilie 2012

Dantelură mixtă la "Ţesătoarea" din 1906

Blocul din imaginea de mai jos a fost vândut pe eBay, dar nu ştiu câţi dintre cei care l-au văzut au remarcat varietatea.


La acea dată, pentru dantelarea colilor se utilizau două dispozitive separate, care se diferenţiază prin dimensiunea diferită (măsurată în număr de dinţi pe 2 cm, conform convenţiei încetăţenite): 13½, respectiv 11½ (notate convenţional de cataloagele româneşti drept A, respectiv B).
Cele trei linii orizontale de dantelură sunt B. La liniile verticale, cele două danteluri alternează. Astfel, de la stânga la dreapta (începând chiar cu marginea) putem observa următoarea ordine: A, B, A, B, A, A. Această alternanţă generează pentru mărcile din primele două coloane verticale danteluri mixte, astfel:
- mărcile de pe prima coloană: dantelate B, dar pe latura dreaptă A;
- mărcile de pe a doua coloană: dantelate B, dar pe latura stângă A.
Mărcile de pe a treia coloană sunt dantelate C (combinaţia uniformă dintre cele două dimensiuni, conform notaţiei încetăţenite, 11½x13½).

Perioada este foarte interesantă din punctul de vedere al varietăţilor de dantelură. Din păcate, n-am mai văzut de foarte multă vreme o colecţie în care să se diferenţieze piesele după dantelurile utilizate.

12 comentarii:

  1. Si eu care asi fi zis ca sunt gresite...
    Cum poti sa tii minte atatea?
    Tota asa privesti si oamenii? Nu vreau sa stau in fata ta! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestie de antrenament... :))
      Nu..., cu oamenii este altfel. Doar nu crezi că mă apuc să-i... măsor! :))

      Ștergere
  2. Aveam și eu o minicolecție, cu Disney. Ehehe :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le ştiu, când au apărut toată lumea dorea să le aibă! :))

      Ștergere
  3. Salve Max !

    Max , vreau să fac un timbru comemorativ. Singura problemă este dantelarea. Ce sfat îmi dai ?
    1) Mă gândeam să nu fac dantelarea prin perforare. Vreau să contruiesc o foarfecă care să nu taie liniar ci zimţat rotund , asemănător timbrelor oficiale.(am văzut astfel de timbre , tăiate ondulat culcat-probabil de la automate)
    2) O matriţă de perforare în casetă nu este dificil de executat tehnic dar totuşi implică nişte costuri ;în acest caz aş face perforaea timbru cu timbru.
    3) Un dispozitiv de perforare liniară,cu perforare executată succesiv pe fiecare latură a timbrului este mult mai uşor de construit şi este foarte atractiv chiar dacă va cere multă manoperă.
    Cam acestea sunt ideile pe care le am .
    Ce sfat poţi să-mi dai ? Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei, ia-o uşor! Vezi că timbru n-ai voie să faci, pentru că este monopolul celor de la Finanţe. Nici marcă poştală n-ai voie să faci, pentru că este monopolul celor de la Romfilatelia şi te trezeşti cu belele pe cap.
      Poţi să faci în schimb o vinietă, dar care nu poate avea nicio valoare pe ea, nici legenda "România" şi nici cuvântul "Poşta", că poţi da în altele...
      Probabil că un sistem de persaj în linie ar fi cel mai potrivit, dar trebuie să-mi spui şi câte vrei să faci, ca să-mi pot da seama ce sistem ar fi mai uşor de realizat (îmi dau seama că este ceva artizanal). Spune-mi şi ce buget aloci la toată treaba asta, că poate se găseşte vreo soluţie care să nu implice prea multă muncă.

      Ștergere
    2. Salve Max !
      M-am tot gândit !
      -Ce înseamnă PERSAJ ?- nu găsesc cuvântul în DEX şi nici la Marcel Dănescu .
      -Îl voi suna zilele acestea pe Dl.Valentin Verdeş şeful Atelierului Tipar de la Fabrica de Timbre ca să-i cer un sfat.
      -Cred că o carte poştală ar fi mai potrivită scopului meu.
      -Dar vă ascult în continuare desigur.
      Numai bine !

      Ștergere
    3. În DEX nu vei găsi termenii filatelici (sau marea lor majoritate - domnii academicieni sunt complet dezinteresaţi de filatelie/ştiinţa tiparului şi a finisatului tipăriturilor), iar dicţionarul lui Dănescu are un nivel destul de scăzut (autorul era diletant în ale filateliei clasice la data publicării lucrării, probabil şi după aceea).
      Dacă doreşti o lucrare mai de Doamne-ajută, îţi recomand "Filatelia de la A la Z", ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1987 (pe copertă apare tot numele lui Dănescu, dar practic lucrarea a fost făcută de un trio format din Nicolae Tripcovici, Mihai Popovici şi Dumitru Paşşalega).

      Dacă vei căuta termenii în cataloagele de circulaţie internaţională (Michel, SCOTT, Yvert, Stanley Gibbons), vei fi mai lămurit:
      - franceză: percé(s) en lignes;
      - germană: durchstochen;
      - engleză: rouletted.

      Emisiuni de referinţă: Franţa clasică, emisiunile Ceres şi Napoleon cu separaţii particulare, statele vechi germane (Bremen 1861, Braunschweig 1865, Hamburg 1866, Prusia 1861-67 etc.), Finlanda 1860-70 sunt doar câteva exemple de clasice. Dar se întâlneşte şi la emisiuni mai noi, de exemplu Grecia, uzualele din 1911-1922 (fără, apoi şi cu diverse supratipare).

      Dacă vorbeşti cu dl. Verdeş, probabil că îţi va spune de o ştanţă, utilizabilă pe una din maşinile pentru tiparul înalt (letterset). Numai că ştanţa aia costă destul de mult şi nu ştiu dacă îţi va conveni d.p.d.v. financiar. Asemenea ştanţe se fac numai la comandă, în funcţie de formatul lucrării şi de elementele concrete de perforat.

      Dacă doreşti carte poştală, ai grijă că cele cu marcă preimprimată au acelaşi regim ca mărcile poştale (intră sub acelaşi monopol). Ai putea să faci aşa ceva, dar fără marcă preimprimată (doar cu o casetă demarcată, să zicem, printr-o linie punctată, în locul mărcii fixe).

      Dacă ai întrebări suplimentare, spune-mi te rog.

      Ștergere
  4. Salve Max !
    O întrebare :
    -spuneai mai demult de un filigran deosebit la o marcă Carol II portocalie , valoarea de 20 lei. Te rog foarte mult repetă acea informaţie deoarece cred că am identificat două tipuri de filigran la câteva din mărcile respective !

    Îţi mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba de marca uzuală Carol II de 20 lei:
      - cea din emisiunea iniţială (1930) are filigran PTT (XII în catalogul românesc din 1974/1984);
      - cea din emisiunea retipărită (1932) este pe hârtie cu filigran CC monogram (XIII).
      Nu este ceva nou, ambele mărci sunt trecute în toate cataloagele, şi cele româneşti, şi cele străine. Noutatea este că a doua se găseşte aproape în totalitate dantelată în linie, pe când prima se găseşte aproape mereu dantelată în pieptene (lucrul acesta nu este specificat în cataloage).
      Aşadar, această marcă are oficial două filigrane. Interesante sunt combinaţiile dintre danteluri şi poziţia de filigran (la PTT sunt 8 poziţii potenţial posibile, iar la CC sunt 4 poziţii).

      Ștergere