Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 20 ianuarie 2017

Un fals al timbrului de ajutor de 50 lei din 1916

Proaspăt devenit centenar, acest timbru de ajutor a fost printre cele care au fost falsificate încă din primii ani după Primul Război Mondial, împreună cu timbrele de ajutor de 2 şi 5 lei din aceeaşi emisiune.

Deşi aceste valori nu au avut şi o circulaţie poştală (pe lângă cea fiscală) decât în mod benevol, necazurile aduse de război numai la realizat de piese filatelice nu mai permiteau, iar tirajele mici au făcut ca ele să fie consumate destul de repede. Cel mai bun argument pentru aceasta îl constituie timbrul de ajutor de 2 lei verde supratipărit cu "M.V.i.R." caligrafic, confecţionat pe timpul ocupaţiei germane prin supratipărirea unei reimpresiuni imprimate în verde (în loc de brun, culoarea timbrului de ajutor iniţial din emisiunea 1916) pentru simplul motiv că acest timbru nu mai exista în stoc.

Cu toate acestea, faptul că unele cataloage de largă circulaţie (de exemplu Zumstein) au listat toate valorile emisiunii, inclusiv cele care nu au avut circulaţie poştală, a făcut ca ele să fie solicitate pe piaţa filatelică. Iar "întreprinzătorii" nu au întârziat să apară. Sub forma creatorilor de "copii".


În imaginea de mai sus, în partea stângă se află timbrul original, iar în dreapta falsul lui (click pentru mărire). Pentru un colecţionar cu privirea mai ageră, diferenţele între cele două sunt uşor de sesizat:
- ornamentele cadrelor verticale sunt mai grosolane la fals;
- literele din ROMANIA şi din TIMBRU DE AJUTOR sunt tremurate la fals şi lipsite de fermitate;
- fundalul realizat din "cărămizi" este în parte neclar şi îmbâcsit la fals;
- detaliile de pe aripile vulturului sunt grosiere la fals şi mult mai fine la original, etc., etc.

Diferenţele sunt mai multe, priviţi imaginea şi identificaţi-le pe cele nemenţionate.

În afara diferenţelor de desen, la fals mai apr şi diferenţe de hârtie, gumajul este incolor, transparent şi subţire, mai regulat decât la original, iar dantelura este diferită de clasicele B, D şi K.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu