Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Piese cu probleme

Un colecţionar nu trebuie niciodată să afirme că nu mai are de văzut vreo varietate, pentru că nu ştie niciodată când poate apărea ceva sau cineva care să-l contrazică. Ori pentru că a apărut într-adevăr o varietate necunoscută, nesemnalată înainte, ori pentru că poate apărea vreun fals ori vreo făcătură la care nu s-a gândit nimeni (pentru că imaginaţia  celor care fabrică aşa ceva depăşeşte de multe ori imaginabilul).

În umă cu câţiva ani am semnalat existenţa unui fals al mărcii de 3 bani "Căişori" în pereche verticală nedantelată la mijloc. Desigur că am avut de-a face cu un fals integral, deoarece această marcă a fost (de la mama ei, din Franţa) dantelată în pieptene, iar acest procedeu de dantelare împiedică (tehnologic, sau inginereşte - cum vreţi să-i spuneţi) apariţia unor astfel de varietăţi de dantelură.

Acest tip de varietate a apărut anul trecut din nou, de această dată la mărci din emisiunea "Paris", din 1872.


De această dată, avem de-a face cu o altă categorie de fals, dar în esenţă tot un fals. Şi aceste mărci au fost dantelate tot în sistemul pieptene (în mod similar cu mărcile franţuzeşti contemporane). Din punct de vedere tehnic, apariţia unor astfel de perechi este imposibilă. Cum am mai spus însă, imaginaţia producătorilor de făcături nu are limite: mărcile sunt originale, dar fac parte din tirajul de probe finale nedantelate în culorile aprobate ale emisiunii Paris. Un "întreprinzător" s-a gândit să facă o afacere şi a dantelat în fals perechile nedantelate.


O altă categorie de piese cu probleme potenţiale este cea din care face parte fragmentul de mai sus. Mărcile de 10 bani Bucureşti I sunt originale. Despre ştampilă nu pot afirma nici dacă este, nici dacă nu este bună (ar fi trebuit să am piesa la dispoziţie pentru a o verifica). Cert este însă că nu se cunoaşte nicio piesă întreagă circulată cu o marcă de 10 bani înjumătăţită, chiar dacă tariful de 15 bani exista la acea dată. Din păcate data ştampilei este ilizibilă, altfel s-ar fi putut compara cu ştampile circulate cam la aceeaşi dată aplicate pe mărci din aceeaşi emisiune. Adică, mai pe scurt, astfel de francaturi cu mărci înjumătăţite, mai ales când se găsesc numai pe fragment şi nu pe piesă întreagă, nu pot fi garantate de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu