Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 6 ianuarie 2017

Colecţionar din Adjud în 1876

Corespondenţele filateliştilor din România anterioare anului 1880 sunt destul de rare, deoarece numărul lor nu era unul prea mare, spre deosebire de ţările Europei Occidentale unde, după 1865, pasiunea "timbromaniei" s-a dezvoltat cu o viteză remarcată de toţi martorii vremii.

Într-un lot cu mai multe corespondenţe postclasice vândut pe un portal internaţional de licitaţii am remarcat o carte poştală datată 12 noiembrie 1876 şi expediată din micuţul târg moldovean Adjud către Viena. Click pentru mărire.


Faţa cărţii poştale nu este spectaculoasă. Mult mai interesant este mesajul de pe spatele acesteia. Astăzi cred că nu sunt prea multe persoane capabile de un asemenea scris ordonat încât pe suprafaţa unei cărţi poştale să înscrie ordonat aproape un catalog întreg de efecte poştale (click pentru mărire).


Expeditorul, un anume E. Fischer dacă am reuşit să desluşesc corect semnătura, îi trimite corespondentului austriac o mancolistă în toată regula conţinând câteva mărci poştale austriece şi multe, multe întreguri poştale cu marcă fixă, aranjate pe categorii. De remarcat existenţa menţiunilor care se referă la întregurile poştale imprimate în diversele limbi folosite în imperiul habsburgic.

Dacă mai ştie cineva vreo piesă provenită de la filatelistul Fischer din Adjud îl rog să nu o ţină ascunsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu