Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 11 octombrie 2016

Ştampilă utilizată în Bucureşti (!) pe care n-am mai întâlnit-o

Pentru ştampilele oficiilor, agenţiilor şi gărilor poştale am o atracţie anume care s-a născut odată cu alegerea (cu mulţi ani în urmă) ca obiect de studiu a mărcilor Spic de grâu. Fiind o emisiune cu o largă circulaţie pe timpul a mai bine de 16 ani, mărcile Spic de grâu sunt, probabil, cele mai utilizate din întreaga perioadă postclasică. Ulterior mi-am extins aria de interes şi peste 1910, mergând până la intrarea României în război. Din emisiunile ulterioare (Gravate, Tipografiate, timbrele de ajutor din 1915-1916, taxele de plată) am încă multe mii de bucăţi necercetate încă (şi probabil că voi avea unele surprize plăcute, căci altfel nu se poate).   :)

Când îmi pică ochii pe câte o piesă mă uit invariabil şi la ştampilă. Mă laud cu o bună memorie vizuală (deşi mi se întâmplă să mai şi greşesc) şi datorită acestui lucru am un "beculeţ" propriu şi proprietate personală (sic!) care mi se-aprinde când prin cotloanele minţii nu găseşte ceva stocat. Aşa şi cu formularul de buletin de expediţie de mai jos (click pentru mărire).


Formularul a însoţit un colet expediat de la Oficiul Bucureşti 3, în iunie 1914, la Viena. Că este vorba de Oficiul Bucureşti 3 o atestă atât eticheta cu numărul de înregistrare, cât şi ştampila de expediţie, şi despre această ştampilă este vorba de fapt:


Aşa că îmi aduc aminte de o vorbă a unui fost coleg de şcoală: "hai, băieţi, puneţi mâna pe lopeţi" că mai avem de cercetat!

2 comentarii:

  1. Imi cer scuze ca trebuie sa vin cu un comentariu doar tangent cu subiectul si anume la imboldul final din text " Hai baieti puneti mina pe lopeti"
    Asta era din epoca comunista si impreuna cu colegii mei ingineri la proiectari aveam si continuarea subversiva a acestui indemn si suna cam asa " Hai baieti ,punerti mina pe lopeti ,
    Si cu brate de otel sa culegem musetel"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi aduc aminte, la unele ore de "practică" eram trimişi să... săpăm şanţuri!

      Ștergere