Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 15 octombrie 2016

Cu şi fără rastru

Azi am continuat să verific plicurile cu uzuala "Carol II călare" (dacă tot m-am apucat). Abia în seara aceasta mi-am dat seama de existenţa unei diferenţe la fundalul cifrei valorii.

La prima vedere (şi privită cu ochii mei cam obosiţi, că de aceea am apelat la scanner ca să mă ajute), marca are toate inscripţiile albe. Dar privită cu mai multă atenţie, verificarea desenului mi-a demonstrat că nu este chiar aşa.


La marca de sus, fundalul cifrei este într-adevăr alb. Dar la marca de jos este foarte bine vizibil rastrul (punctele) de culoare.

La heliogravură influenţa tiparului (presiune, cantitatea de cerneală) nu modifică sesizabil amprenta cilindrului (aşa cum se întâmplă la tiparul înalt - tipografie). Prezenţa sau absenţa rastrului îmi confirmă bănuiala că există cilindri diferiţi. De altfel, la tirajul mare al uzualei (apreciat în urma caracterului comun al mărcii şi al corespondenţei francate cu această marcă, frecvent întâlnită) ar fi fost greu să nu se întâmple acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu