Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 17 iunie 2016

La cât îşi evalua colecţia în 1909 un gălăţean?

Printre corespondenţele de acum mai bine de o sută de ani se regăsesc destule piese care ne dezvăluie momente diferite din istoria filateliei.
Una dintre piesele de acest gen a fost vândută relativ recent pe un portal online. Piesa nu este spectaculoasă ca francatură şi ştampilografie (click pe imagine pentru mărire).


Un colecţionar din Galaţi îi trimite domnului Jean Thalmann în Elveţia un scurt inventar pe continente al colecţiei sale, menţionând în mod expres că în cantităţile enumerate nu se regăsesc mărci fixe decupate din întregurile poştale (erau la modă încă în acei ani) şi nici timbre pentru telegraf (se pare că aceste piese începuseră să nu mai figureze printre cele mai vânate timbre). Click pe imagine pentru mărire (mesajul este în limba germană).


Colecţia gălăţeanului (nu îmi dau seama cine este din semnătura lui) însuma 3.570 de mărci din Europa, 1.700 din Asia, 1.550 din Africa, 3.680 din America şi 500 din Australia. În total, 11.000 de timbre. Valoarea lor (probabil cea din cataloage) se ridica la suma de 20.000 de franci, dar gălăţeanul era dispus să o evalueze la ceva mai puţin, numai 8.000 de franci (probabil că se referea la franci elveţieni). Pentru acel an, valoarea era una considerabilă, dacă facem o conversie la cursul de atunci. Judecând cu mintea de astăzi, printre cele 11.000 de timbre este imposibil să nu fi fost şi câteva de o valoare mai ridicată, nu putem şti cu siguranţă, dar putem să visăm (că e gratis).

Cine ştie ce s-a mai ales de colecţia gălăţeanului?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu