Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 29 aprilie 2016

Nu mai scăpăm de falsuri!

Pe unde te duci, cum te întorci mai dai peste câte-un fals! Aproape că nu există zi să nu apară pe vreun portal de licitaţii măcar un singur fals al unei mărci româneşti.

Astăzi am dat peste un fals "clasic" dacă pot spune aşa, al valorii mari de la emisiunea Silistra din 1913. Ochiul format cât de cât aprinde beculeţul de alarmă când sesizează că dantelura mărcii nu este C (pe laturile orizontale dinţii sunt mai rari). Apoi se observă şi restul caracteristicilor: frunzele din dreapta-jos nu au conturul bine realizat, iar cadrul oval al centrului lipseşte în partea superioară. Mai este în plus şi execuţia proastă a desenului.


Lucrând cu "materialul clientului", vă invit să faceţi singuri comparaţia între fals (sus) şi original (la mijloc jos).


2 comentarii:

  1. Buna ziua
    Foarte util blogul.
    Tocmai am identificat un timbru fals, valoarea de 2lei nestampilata.
    In CMPR '74 nu am gasit nimic referitor la emisiunea Silistra 1913.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Catalogul din 1974 a "sărit" peste emisiunea Silistra din cauză de cenzură politică (la fel ca şi în cazul mărcilor referitoare la Basarabia). Dragomir Kiriac (autorul) a apelat la un truc în ceea ce priveşte numerele de catalog (informaţia o ştiu chiar de la domnia sa, Dumnezeu să-l odihnească): numerele care ar fi trebuit să revină (cronologic) emisiunii Silistra au fost atribuite neemiselor Ferdinand (aşa-numita emisiune Moscova). Astfel s-a evitat o anomalie de numerotare (dar nici aşa numerotarea nu este perfectă, în opinia mea).

      Ștergere