Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 17 decembrie 2015

Două varietăţi la Carol I cu barbă

Piesa descrisă mai jos nu îmi aparţine, ea a fost vândută recent online, dar mi-a atras atenţia. La un ştraif orizontal neuzat de trei mărci de 25 bani brun Carol I cu barbă dantelat (1872) am observat iniţial o varietate, uitându-mă de fapt să văd dacă nu cumva ordinea tipurilor de report este una neobişnuită. Acesta este ştraiful.


Uitându-mă mai bine, n-am descoperit nicio pereche cu tipuri neorânduite, ci alte două varietăţi interesante. Ştraiful conţine tipurile 10-9-10.


Prima varietate am văzut-o la marca din mijloc, aparţinând tipului 9. Desenul a fost rezuşat în mod vizibil, fiind afectate literele NI din BANI (cel puţin litera I este redesenată  total, dar defectuos, fiind vizibil aplecată spre dreapta). Retuşul a afectat şi partea inferioară a benzii legendei ROMANIA (haşurile au fost astupate cu cerneală), dar şi colţul drept superior al tabletei cuvântului BANI.


A doua varietate se distinge la marca tip 10 din dreapta, la care litera U din DOUE apare ca un J întors prin lipsa totală a piciorului vertical drept.

2 comentarii: