Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 5 octombrie 2015

Bucureşti - New York, 1863

Atunci când este vorba despre circulaţii sau destinaţii deosebite ale corespondenţelor contează mult să anticipezi ce s-ar putea găsi într-un lot sau într-o ofertă din cadrul oricărei licitaţii.
În ceea ce priveşte destinaţiile deosebite sau neobişnuite ale corespondenţelor oficiilor consulare austriece din Principate, citisem despre piese expediate în Statele Unite cu ajutorul curselor transatlantice, dar nu avusesem ocazia să văd nicio astfel de piesă până astăzi.


Într-o licitaţie americană a fost oferit plicul din imaginea de mai sus. El a fost expediat pe 22 iunie 1863 de la oficiul consular austriac din Bucureşti, având destinaţia New York. Plicul a avut un parcurs terestru până în Germania, la Aachen primind o ştampilă de tranzit pe 29 iunie.
Din păcate, în licitaţia americană nu a fost prezentat şi spatele plicului, dar în descrierea piesei se menţionează că acesta a ajuns în Anglia, la Southampton pe 1 iulie, fiind transportat peste ocean cu vasul Borussia al companiei Hapag.
Plicul a ajuns la New York pe 15 iulie.
Dacă traseul a putut fi descris, tarifele sunt dificil de distins. Pe faţa plicului se deosebeşte un "17" scris cu cerneală neagră, un "5" cu creion roşu, dar şi o cifră (cu creionul negru) care poate fi la fel de bine 2, 3 sau 7.
Fracţia 42/52 a fost înscrisă la New York (conform descrierii piesei). Taxa (în cenţi) reprezintă suma iniţială şi cea ajustată (din cauza deprecierii monedei).

2 comentarii:

  1. Interesant! Am remarcat adresa înscrisă: Strada a 9-a, No. 226, nev-yorc, america... :) Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr expeditorul nu pare să stăpânească engleza.

      Ștergere