Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 14 septembrie 2015

Varietăţi de supratipar

Studiul planşelor de supratipar nu a preocupat de loc pe nimeni în filatelia românească, din câte ştiu. Şi dacă la studiul mărcilor vorbim despre tipuri şi erori, ar trebui să vedem şi cum denumim unele variante similare întâlnite la supratipare. Am să vă prezint două situaţii.

Prima situaţie se întâlneşte la emisiunea Oradea, la supratiparul pe marca pentru imprimate urgente. Eroarea de supratipar cu cercul spart la NE prezintă o particularitate şi la "Bani", odată prin deteriorarea constantă a literei "B" şi a doua oară prin poziţia deplasată a cuvântului "Bani" faţă de monogramă. Puteţi distinge bine acest lucru în ilustraţia de mai jos, urmărind liniile punctate de culoare magenta.


Eroarea supratiparului se distinge şi în coala completă de 100 de mărci (poziţia marcată cu cerc roşu, click pentru mărire).


Partea interesantă (legată de poziţia relativă a cuvântului "Bani" faţă de monogramă) este că întregul rând 10 de jos are în supratipar cuvântul "Bani" deplasat spre stânga.
Aşa cum spuneam într-un articol mai vechi de pe blog, încă avem lucruri interesante de cercetat la supratiparele emisiunilor Cluj şi Oradea.

O altă varietate de supratipar am văzut-o la marca de 35 bani pe 4 lei din emisiunea cu supratipar "Planul cincinal" din 1952. Click pe imagine pentru mărire şi urmăriţi apoi liniile punctate de culoare galbenă.


La această marcă nu am văzut coli complete, dar diferenţa de poziţie în supratipare a cifrelor noii valori este evidentă (de altfel nu cred că s-a gândit cineva la studiul planşelor nici la cele ale supratiparelor din 1952). Cum denumim această varietate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu