Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 31 iulie 2015

Trimitere neobişnuită expediată din Băile Herculane

Recent, un plic expediat în noiembrie 1912 din Băile Herculane (în Ungaria, la acea dată) către Noua Guinee Germană a stabilit un record greu de atins pentru corespondenţele maghiare din acea epocă. Click pe imagini pentru mărime.


După aspect şi după elementele de pe plic, acesta a conţinut probabil imprimate. Expedierea a fost făcută în regim de recomandată, confirmată şi de francatura din patru culori cu mărci tip Turul, însumând 35 fillér.
Plicul a plecat din Băile Herculane pe 3 noiembrie, "via Italien" după cum a scris cineva în limba germană pe faţa plicului, jos, în dreapta, cu un creion chimic violet.
Pe 12 noiembrie plicul a ajuns în Egipt, unde se pare că s-a constatat deteriorarea lui. Poşta locală a aplicat un sigiliu special pe marginea stângă.
Pe verso, se poate distinge o ştampilă a unei amulanţe (sau curse) maritime a poştei imperiale germane (DEUTSCHE SEEPOST / DEUTSCH- / NEUGUINEA / SINGAPORE / 28.12 - anul ilizibil) pe care nu îmi mai amintesc să o fi văzut până acum (dar nici nu sunt un specialist al poştei maritime germane). Tot pe verso se mai distinge o ştampilă de tip britanic (localitatea fiind ilizibilă), datată 29 decembrie.
Din propriile cunoştinţe căpătate urmărind licitaţiile de-a lungul anilor am reţinut că trimiterile dinspre Europa către coloniile germane din Asia de Sud-Est sunt mai rare decât cele expediate de acolo spre Europa (şi în special spre Germania, care sunt şi cele mai comune.


Acesta este oficiul poştal din Friedrichs-Wilhelms-Hafen, Noua Guinee Germană, o imagine datată 1913 (sursa).

O hartă a teritoriilor fostei colonii germane se poate găsi şi pe Wikipedia (click pentru mărire):


Scriam la început că plicul a înregistrat un preţ care poate fi considerat drept un record pentru perioada respectivă (click pentru mărire):


Este interesantă şi evoluţia ofertelor (click pentru mărire):


Plecând de la 1 euro, preţul final a sărit 500 de euro (cele mai mari oferte fiind expediate cel mai probabil prin sniper).
Sper că v-a făcut plăcere această prezentare.

2 comentarii: