Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 26 iunie 2015

Licitaţia Heinrich Koehler desfăşurată pe timpul expoziţiei London 2015 Europhilex

Luna trecută, faimosul Penny Black (prima marcă poştală din lume) a împlinit frumoasa vârstă de 175 de ani. Ca de obicei, colecţionarii britanici au avut prilejul să participe la o manifestare de excepţie, Expoziţia London 2015 Europhilex.


Pe timpul manifestării, una dintre cele două case de licitaţie oficiale - Heinrich Koehler - a desfăşurat o vânzare denumită "Rarity Auction" (cred că nu e nevoie de traducere). Printre minunăţiile oferite şi vândute cu ocazia acestei licitaţii au figurat şi mai multe piese de interes pentru colecţionarii români. Pentru că şi rezultatele au fost unele de excepţie, nu mă pot abţine să nu pun la dispoziţia cititorilor o sumară trecere în revistă.


Scrisoarea de mai sus a fost expediată în mai 1864 de la oficiul consular austriac din Brăila la Genova. Francatura compusă din 5 mărci (trei culori) aparţinând emisiunii 1863 a Levantului austriac plasează piesa în perioada mărcilor denumite "precursori" pentru circulaţia din această regiune (dacă vă interesează detalii, puteţi lectura un catalog austriac specializat - Ferchenbauer sau ANK). Descrierea este cea din certificatul semnat de Ferchenbauer. Scrisoarea a avut un preţ de strigare de 2.000 euro, realizând un preţ final de 3.200 euro.

Un lot separat a fost constituit dintr-o frumoasă colecţie cuprinzând 38 de foi de album aranjate sub forma unui exponat prezentând poşta hotelieră particulară din Păltiniş. Mai jos vă prezint doar o scurtă selecţie (click pe imagini pentru mărire).


Oferită pentru un preţ iniţial de 4.000 euro, colecţia s-a vândut în final cu 7.000 euro.


Un exemplar neuzat al mărcii de 54 parale Cap de bour cu margini deosebit de mari figurează printre cele mai frumoase exemplare neuzate cunoscute. Marca este cunoscută, provenienţa este René Berlingin (martie 1984, lot 12784). Cu un preţ de strigare de 7.000 euro, ea s-a vândut în final cu 24.000 euro (preţul ridicat este o excepţie şi se datorează în totalitate stării excepţionale de calitate, alte exemplare cu un aspect mai "slab" realizând preţuri mai mici).


Acesta este un alt exemplar superb, 81 parale neuzat (unul dintre cele 35 de exemplare cunoscute), cu un pedigree cunoscut (Harold Wilson Harmer Rooke Auction, ianuarie 1942 şi Lars Amundsen, februarie 1969). A avut un preţ de strigare de 17.500 euro, realizând însă un preţ final de 36.000 euro.


Acest exemplar de 5 parale cu cadrul întreg din a doua emisiune (pe hârtie albă) este unul dintre cele doar şase exemplare neuzate cunoscute, catalogate de Heimbüchler. El este însoţit de certificate semnate de către British Philatelic Association (1961) şi Heimbüchler (2015), purtând şi o semnătură a lui A. Diena. A avut un preţ de strigare de 12.000 euro, vânzându-se în final cu 32.000 euro.


Aceasta este una dintre cele (probabil) numai trei perechi întoarse cunoscute la marca de 40 parale pe hârtie albăstruie. Piesa a aparţinut unor colecţii celebre, înnobilând-o şi stând mărturie pentru raritatea ei (Rothschild, Edwardo Cohen, Peter Brodtbeck, Marcel Kottelat, Fritz Heimbüchler). Este însoţită de certificate semnate de A. Diena (1970) şi F. Heimbüchler (2015). A fost vândută cu 9.000 euro (preţ de strigare: 8.000 euro).


Acest mic fragment purtând două mărci de 80 parale pe hârtie albăstruie a fost oferit pentru 1.500 euro. realizând un preţ final de 2.200 euro.


Nuanţa "cinabru" (roşu-cărămiziu) a mărcii dantelate de 5 bani "barbă" (1872) constituie foarte des motive de discuţii în rândul filateliştilor din cauza necunoaşterii modului corect de atribuire a denumirilor. De aceea, orice astfel de exemplar trebuie însoţit de un certificat semnat de către un expert recunoscut. Aceasta este şi situaţia mărcii de mai sus, oferite la 700 euro, dar vândute cu 1.000 euro.

Sper ca această prezentare să vă fie utilă. Să aveţi un weekend pe cinste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu