Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 15 iunie 2015

Încă un fals al mărcii de 50 bani "Paris"

Timp de mulţi ani nu am avut ocazia să întâlnesc aşa de multe încercări de escrocare a colecţionarilor mai puţin avizaţi ca în ultimii trei-patru ani. Încercările se fac cu ajutorul unor aşa-zise eseuri ale mărcilor din emisiunile Paris-Bucureşti. Statistic vorbind, înmulţirea acestor situaţii mă face să cred că sunt "înreprinzători" care urmăresc rezultatele licitaţiilor, îndreptându-şi atenţia asupra unor piese româneşti care au cerere, dar la care nu se pricepe prea multă lume.

De această dată am întâlnit chiar zilele trecute un fals eseu nedantelat al mărcii de 50 bani Paris:


Neputând examina în mod direct piesa, nu pot aprecia dacă este vorba de o "producţie" făcută pe o imprimantă color sau de un clişeu tipografic realizat pentru tipar înalt. Dar faţă de original există numeroase diferenţe uşor de observat pentru ochiul cât de cât obişnuit cu grafica emisiunii. Pentru comparaţie prezint şi un exemplar obliterat.


Falsul a fost scos la vânzare pe eBay, de către ID-ul oldpaperchaser. Asta ca să ştiţi la ofertele cui să fiţi atenţi (click pe captura de ecran pentru mărire).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu