Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 21 iunie 2015

Circulaţii rare, plus un fals de propagandă

Casa de licitaţii Heinrich Koehler este una dintre cele mai vechi stabilimente de acest fel din Europa (şi din lume) şi întotdeauna pe parcursul vânzărilor pe care le organizează există mari şanse ca orice colecţionar împătimit să vadă o piesă de interes. La licitaţia de la sfârşitul lunii martie a.c. mi-au plăcut (printre altele, mai multe) trei loturi pe care doresc să vi le prezint.


Una dintre colecţiile desfăcute în cadrul licitaţiei a avut ca subiect francaturile şi destinaţiile corespondenţelor expediate din Thurn şi Taxis. Un lot din această colecţie a fost plicul din imaginile de mai sus (click pentru mărire). Plicul a fost expediat în 1862 din Wiesbaden spre Constantinopol, tranzitând Viena şi, conform inscripţiei expeditorului făcute pe faţa plicului ("Via Kustendge"), poşta austriacă a utilizat traseul maritim de la Constanţa la Constantinopol.
Plicul a fost oferit la un preţ de strigare de 500 euro, realizând un preţ final de 660 euro.
Ca observaţie, îmi permit să spun că nu cred că avem în prezent un exponat/o colecţie de studiu care să trateze circuitele poştale care au tranzitat, au plecat sau au avut ca destinaţie Constanţa în secolul XIX. Dacă s-ar gândi cineva să realizeze aşa ceva, mai mult decât probabil se va "abona" la cele mai înalte distincţii.


Plicul din imaginea de mai sus a fost expediat din Bucureşti în august 1933 cu destinaţia Curitiba, Brazilia, fiind transportat (via Nürnberg şi Luxemburg) cu al 5-lea zbor spre America de Sud. Ce este frumos la acest plic însă este francatura mixtă România - Luxemburg, rar întâlnită.
Plicul a avut un preţ de strigare de 800 euro, vânzându-se cu un preţ final de 850 euro.


A treia piesă este un fals realizat în scopuri de propagandă în timpul Primului Război Mondial de către Germania. Conform catalogului Lyapin, falsurile au fost imprimate în coli mici de câte 10 mărci, conţinând 5 bucăţi de 15 kopeici şi 5 bucăţi de 20 kopeici. Falsurile se pot deosebi de originale atât după tiparul mai grosolan de pe faţă, cât şi după textul uşor modificat de pe verso, care apare "монетьi" în loc de "монетой" la sfârşit.
Falsul a fost oferit (împreună cu un original) pentru 120 euro, fiind vândut la un preţ final de 340 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu