Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 22 mai 2015

Vechi reclame imprimate pe obiectele de corespondenţă

Aceste piese fac parte dintr-o categorie specială, urmărită cu multă asiduitate de către amatorii de tematică filatelică pentru completarea colecţiilor sau exponatelor cu anumite teme mai sărace în mărci poştale.
Nu este mai puţin adevărat că am întâlnit şi colecţionari care sunt încântaţi de descoperirea unor trimiteri poştale care poartă diverse reclame din motive estetice. Unele astfel de impresiuni au fost realizate în condiţii grafice bune sau au compoziţii grafice reuşite.
Întâmplarea a făcut ca într-o perioadă relativ scurtă să dau pe portalurile online peste trei astfel de piese care mi-au plăcut din punct de vedere grafic. De aceea le-am păstrat, pentru a vi le arăta şi vouă.


Plicul de mai sus (click pe imagini pentru mărire) datează din perioada Primului Război Mondial, fiind preimprimat atât pe faţă, cât şi pe verso cu reclama unui armurier craiovean. Este amuzantă prezentarea făcută de proprietari: "Atelier special cu instalaţie electrică pentru fabricaţiune şi reparaţiuni". Acum s-ar putea ca unora să li se pară deplasată, dar pentru acea perioadă accesul la scule cu motoare electrice nu era chiar la îndemâna oricui.


Aceasta este o altă reclamă care mi-a plăcut datorită graficii utilizate. Nu vă uitaţi la francatura de pe verso, pentru că îi lipseşte o marcă.
Reclama îi aparţine Fabricii de Mobile Ardeleana din Târgu Mureş. Imaginea fotoliului şi a pianului cu coadă doreşte să prezinte complexitatea obiectelor fabricate. Medalionul prezintă probabil sediul fabricii cu pricina.
Reclama a fost preimprimată pe faţa unui plic expediat în 1923 la Viena.


Cea de-a treia piesă datează din 1947, fiind un imprimat expediat prin poştă din Bucureşti la Caransebeş. Reclama aparţine Societăţii Anonime Române Parin, distribuitorul renumitului produs "fricţiunea Horia" (sic!).

Astăzi ni se pot părea depăşite, dar aceste reclame sunt precursoarele cataloagelor şi ofertelor pe care le găsiţi astăzi în cutia de scrisori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu