Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 6 mai 2015

Conferința miniștrilor pentru patrimoniu cultural din statele membre ale Consiliului Europei

Ieri, cei de la Ministerul Culturii au publicat pe propriul site comunicatul privind participarea la evenimentul din titlu a unei delegaţii româneşti, conduse de către secretarul de stat Bogdan Stanoevici.
Potrivit comunicatului, oficialul român a prezentat liniile de acțiune stabilite prin Strategia sectorială în domeniul culturii și patrimoniului național pentru perioada 2014 - 2020 și a făcut referire la participarea României la acțiuni dedicate conservării, protejării și promovării patrimoniului cultural, derulate sau în proces de desfășurare în cadrul a diferite forme de parteneriat.
Potrivit aceluiaşi comunicat, miniştrii responsabili cu patrimoniul cultural au adoptat o declaraţie care vizează elaborarea unei strategii europene pentru protecția patrimoniului, cu definirea principiilor, modalităților de gestionare a patrimoniului în Europa, precum și a domeniilor de acțiune prioritare, în scopul adecvării pozițiilor statelor la provocările actuale (schimbări politice, economice, demografice și climatice).

Desigur, strategia nominalizată mai sus (şi prezentată, conform comunicatului, participanţilor la evenimentul de la Namur, Belgia), document despre care am mai scris pe blog, nominalizează obiectele filatelice printre cele care fac parte din patrimoniul cultural mobil şi... cam atât. Documentul (programatic?) face unele aprecieri extrem de generale, care se potrivesc atât la cioburi descoperite în pământ, cât şi la numismatică. Unele s-ar potrivi inclusiv şi la filatelie, DAR:

1. Documentul a fost realizat fără a se cere vreo părere din partea vreunui specialist.
2. Enunţurile generale nu au absolut nicio valoare, deoarece după 1990 au mai existat documente asemănătoare, dar pe responsabilii de la Cultură i-a durut pur şi simplu în cur de acest domeniu!
3. În cei 25 de ani care au trecut de la aşa-zisa revoluţie, domnii de la Cultură nu au alocat pentru filatelie (studiu, cercetare, publicaţii etc.) NICI MĂCAR CINCI BĂNUŢI! Desigur, ar trebui traşi de mânecă şi domnii din Academia Română, care manifestă un dezinteres total atât pentru bunurile filatelice (unele potenţiale bunuri de patrimoniu), cât şi pentru istoria comunicaţiilor (care este şi ea o ramură a istoriei naţionale).
4. Interesul domnilor de la Cultură pentru filatelie este demonstrat de DISPARIŢIA experţilor acreditaţi de Ministerul Culturii pentru acest domeniu.
5. Concomitent, nişte responsabili pricepuţi ca găina la submarine nu au pregetat să includă obiectele şi piesele filatelice în categoria bunurilor patrimoniului cultural mobil, dar normele privind clasarea bunurilor sunt făcute LA GRĂMADĂ, lăsând posibilitatea oricărui neavenit să-şi dea cu părerea asupra încadrării unor piese filatelice în categoria fond şi/sau tezaur, deşi în mod evident timbrele cu tiraje de milioane de exemplare (chiar mai vechi de 50 de ani) nu pot face parte din patrimoniu. Din păcate, în ultimii ani au fost persoane fără nicio pregătire în domeniu (unii chiar salariaţi în instituţii ale statului) care au lansat enunţuri nepotrivite (ori chiar nelegale) în spaţiul public, socotind că dacă deţin o diplomă în arhitectură, geografie, istorie sau economie ar putea să-şi dea cu părerea într-un domeniu care le era complet străin. Am mai spus-o şi o mai spun încă o dată: cu orice astfel de diplomă te poţi şterge undeva, dacă nu ai făcut nemijlocit studiu şi cercetare în domeniul cu pricina. Filatelia şi istoria poştală nu se pot asimila cu niciun alt domeniu.
6. Nu în ultimul rând, trebuie menţionată apariţia unor experţi judiciari calificaţi(?) şi atestaţi pentru filatelie. Îi puteţi găsi aici, (introduceţi termenul "filatelie" în câmpul "specialitate"), iar lista lor o puteţi vedea în imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Tare aş fi curios să aflu ce studii şi articole despre filatelie au realizat domnii şi doamnele de mai sus (ale căror nume nu spun nimic în lumea filatelică), precum şi care este competenţa în materie a celor care i-au acreditat ca experţi. Deoarece o atestare "la grămadă" pentru "artă, patrimoniu naţional, filatelie, cărţi" este complet neavenită, nejustificată şi, probabil, cam pe lângă lege. Poate se pricepe careva la pictură sau la bibliofilie, dar asta nu înseamnă că s-ar putea pricepe "prin simpatie" şi la filatelie.

Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici. Pentru cei nelămuriţi, menţionez că observaţiile de mai sus se referă strict şi exclusiv la filatelie. Nu vreau să amestecăm mere cu pere, cu banane şi alte produse. Dacă există şi alte păreri, le aştept cu nerăbdare (dar însoţite şi de argumente valide).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu