Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 22 ianuarie 2015

Să trăiască imprimanta şi calculatorul!

Cu ceva timp în urmă semnalam apariţia pe eBay a mai multor aşa-zise eseuri ale unor diverse mărci din perioada mai timpurie a republicii populate. Atunci nu am enunţat foarte clar poziţia în care am încadrat acele piese, atrăgând însă atenţia că autotipia pe care o prezentau acele impresiuni era puţin probabil să fi fost obţinute de pe un cilindru utilizat la tiparul adânc (heliogravură).

Ulterior, după o scurtă perioadă de timp, acelaşi vânzător (ID-ul clonaid_vbs, întregistrat în Piatra-Neamţ) a postat încă un lot de aşa-zise eseuri ale unor mărci tot din perioada republicii populare, dar a "venit" şi cu două "eseuri" ale valorilor mici din emisiunea "Poşta aeriană C. Raiu" din 1928. Le puteţi vedea mai jos.


Calitatea impresiunii celor două piese este execrabilă. În ciuda acestui lucru însă, cele două "eseuri" au fost vândute cu 51 dolari (6 biduri), respectiv 41 dolari (9 biduri). Sumele însă contează mai puţin (am văzut falsuri cu totul ridicole la alte emisiuni, pe care unii licitatoti înfierbântaţi au plătit sute de dolari).
La cea mai sumară comparaţie cu două mărci din cele originale, puse în circulaţie, iese imediat în evidenţă diferenţa perfect sesizabilă pe care aceste aşa-zise eseuri o prezintă faţă de autotipia originalelor. Din nefericire pentru executant, este extrem de dificil ca autotipia să fie redată cât de cât realistic, indiferent de modul de prelucrare a imaginii scanate şi indiferent de tipul imprimantei folosite. Cine are experienţă în domeniul graficii computerizate nu poate fi dus de nas (click pe imagine pentru mărire).


Iniţial am semnalat făcăturile în cadrul unui grup de pe Facebook. Se pare că semnalarea nu a prea fost pe placul cuiva (ori mă voi fi "apropiat" prea mult de persoana lui clonaid_vbs, pentru că a urmat o serie de comentarii numai bune de dat în vals). O persoană (pe care nu vreau să o nominalizez) a încercat chiar o culpabilizare a tuturor filateliştilor, care n-ar face, chipurile, prea multe pentru combaterea falsurilor (mai că nu o spusese pe-aia de dinainte de '89, ca la şedinţa de partid: să ne facem autocritica, tovarăşi!). Ori cu o astfel de poziţie nu am fost de acord, mai mult pentru că mie, personal, nu-mi convine să fiu pus "la grămadă" alături de indivizi cu un caracter dubios). Aşa că am fost urgent categorisit drept "securist" şi scos din grupul respectiv de pe Facebook.
După toată această întâmplare, pentru mine este clar că menajamentele faţă de cei care distribuie falsuri şi făcături nu mai trebuie să existe.

La acest articol nu accept niciun fel de comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu