Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 10 noiembrie 2014

Loturi interesante la ultima licitaţie H.R. Harmer

Licitaţia casei americane de la sfârşitul lunii octombrie a.c. a avut în ofertă câteva piese clasice de potenţial interes pentru colecţionarii români, dar care nu au fost ceva nemaipomenit. Mult mai interesante mi s-au părut câteva loturi de plicuri şi scrisori româneşti mai vechi, oferite la preţuri de strigare deosebit de tentante. La un moment dat chiar, mă gândeam să-mi calc promisiunea de a mă opri din achiziţii şi să particip la licitaţie. Şi bine am făcut, pentru că preţurile finale nu au fost la fel de accesibile, persoanele interesate ridicându-le într-un mod interesant.
Am să vă prezint trei loturi, două de scrisori vechi şi unul de clasice. Am vrut iniţial să fac PDF-uri pe care să le urc pe un server, apoi să vă pun la dispoziţie linkurile de unde se pot descărca. Am constatat însă că o problemă care este una deosebit de simplă (şi pe care am mai folosit-o) ridică prbleme unei părţi dintre cititori. Aşa că voi înşirui imaginile în cadrul articolului, chiar dacă pagina se va încărca mai greu pentru cititorii care dispun de o conexiune mai slabă la internet (totuşi, suntem între primele zece ţări în clasamentul mondial!).

Primul lot, potrivit descrierii, a cuprins peste 50 de scrisori cu francaturi şi circulaţii frumoase, inclusiv cu destinaţii externe interesante, o selecţie realizată de un colecţionar împătimit. Lotul a fost oferit la un preţ de plecare de numai 210 dolari (adică la aproximativ 4 dolari bucata!!!). Preţul de strigare a fost unul destul de tentant, dar lotul a fost vândut în final cu 1.300 dolari (fără comisioane, desigur). Adică la un preţ mediu per piesă de circa 26-30 dolari. Spuneţi voi dacă merită sau nu, după ce vizualizaţi imaginile de mai jos.


Un al doilea lot de scrisori şi plicuri francate, "about" (circa) 30 de bucăţi din perioada 1894-1921 a fost oferit la un preţ de plecare de 180 dolari (cam 6 dolari bucata). Preţul final pentru acest lot a ajuns însă la 525 dolari (adică aproximativ 17-18 dolari per bucată). Puteţi vedea mai jos piese din acest lot.


Al treilea lot a cuprins mai multe piese clasice româneşti, inclusiv câteva falsuri (de umplutură aş spune). Preţul de plecare a fost absolut unul decent, de numai 450 dolari. Preţul final al lotului a ajuns la 900 de dolari. Aveţi imaginile pieselor mai jos.


Nu mai las niciun comentariu, vă las vouă libertatea să comentaţi.

8 comentarii:

  1. Atunci,pe vremuri,când mai eram colecționar aș fi fost bucuros să particip și poate chiar aș fi reușit să cumpăr,măcar, o parte din acest material. Frumoase piese !!!
    Numai bine îți doresc

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca primul lot de scrisori a fost achizitionat de un comerciant din State, intrucat piesele sunt listate acum pe ebay.

    RăspundețiȘtergere
  3. In cadrul primului lot de scrisori exista cateva piese ce parca (la momentul respectiv) ar fi fost facute de mana unui colectionar extrem de pasionat si atent la detalii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Destule plicuri au francaturi filatelice, fără doar şi poate, dar par a fi şi circulate efectiv prin poştă.

      Ștergere
  4. Am o mică dilemă asupra francaturii primei piese din cea de a treia imagine, mai exact scrisoarea expediată din Cluj la Viena. Știu că la vreme o scrisoare simplă externă era tarifată la 10 lei la care se adaugă 20 lei taxa expres. Îmi poate explica cineva francatura de 27,5 lei întâlnită pe această piesă? Vă mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poate şti nimeni ce este pe spatele scrisorii decât posesorul (care ne este necunoscut). Nu cred că este bine să judecaţi o piesă doar pe baza fotografiei unei singure feţe.

      Ștergere