Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Categorie nouă de complezenţe

Coliţe văzute pe un portal de licitaţii online. Prima dată când le-am zărit nu pricepeam de ce sunt obliterate numai două mărci (respectiv una) din cele trei ale fiecărei coliţe. Click pe imagini pentru mărire.


Mărind imaginile, am înţeles cum stă treaba. Cineva şi-a făcut un suvenir din fiecare coliţă, ştampilând-o de complezenţă. Dar problema este că ştampila utilizată nu este românească, ci una din fosta Cehoslovacie, şi destul de probabil ştampila unei ambulanţe între localităţile Zilina (astăzi în nord-vestul Slovaciei) şi Bochumin (sud-estul Cehiei).
În septembrie 1944 (data din cele două ştampile) Cehoslovacia nu mai exista de câţiva ani. Exista însă protectoratul Boemiei şi Moraviei şi, separat, Republica Slovacă, două state marionetă dirijate de Reichul german.

Iată, aşadar, o nouă categorie de complezenţe: piese româneşti obliterate cu ştampile străine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu