Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 2 august 2014

Despre făcăturile aşa-zisei ocupaţii româneşti din Odesa

Atunci când cauţi ceva, este mai mult decât probabil să se aplice legile lui Murphy: găseşti întotdeauna altceva.
Tot căutând un articol despre oficiile poştale militare de campanie ruseşti în România în Primul Război Mondial, am dat de o notă referitoare la făcăturile cunoscute sub numele de "ocupaţia de la Odesa". Sursa este numărul 10 din mai 1982 al buletinului de studii publicat de Societatea Canadiană pentru Filatelia Rusă (editor: Andrew Cronin, Dumnezeu să-l ierte, care a fost sufletul acestei grupări).


Nu fac nicio traducere (cine nu le are cu engleza să-şi cumpere), textul este conţinut într-o notă la pagina 50 a numărului (click pentru mărire). "Producţiile" intră în aceeaşi categorie cu făcăturile pe care a încercat să le acrediteze Brainard în al său catalog (este vorba de aşa-zisa emisiune de ocupaţie de la Budapesta, "emisiunea" Sibiu şi "emisiunea" Ineu). Nu sunt decât făcături ordinare realizate de persoane care au avut intenţia să le "negustorească" în dauna colecţionarilor şi a comercianţilor cinstiţi.


4 comentarii:

  1. Buletinul foarte interesant are în multe numere referiri la mărcile româneşti şi la poşta pe teritoriul nostru. Cu Odessa ... numai cine nu vrea mai crede în ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu, că l-am citit din scoarţă în scoarţă, de la primul până la ultimul număr. Numai că atunci mi-a fost lene să-mi iau notiţe.

      Ștergere
    2. Nu-i nimic până la urmă, că la a doua citire se fixează ideile mai bine... :D

      Ștergere