Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 5 mai 2014

Piese Principatele Unite

Recent au fost vândute pe un portal online câteva piese Principatele Unite. Este vorba despre două scrisori (din cele comune, francate cu câte o marcă de 30 parale 1862) şi despre două coli (de asemenea din cele comune, coli de câte 40 de exemplare din marca neemisă de 6 parale 1864).
Este interesant de urmărit cum se comercializează astfel de piese, pentru a ne da seama atât de valoarea lor de piaţă în momentul cu pricina, cât şi de preferinţele actuale ale amatorilor.


Această scrisoare nu este datată. A fost francată cu un unicat de 30 parale 1862 şi expediată din Galaţi la Focşani. La biroul de plecare, marca a fost ovliterată cu o frumoasă ştampilă FRANCO GALATZ, cu acelaşi tuş aplicându-se şi ştampila cu dată, conform regulamentului, pe faţă (GALATZ MOLDOVA 11/3). Scrisoarea a ajuns peste două zile la destinaţie, primind pe verso o ştampilă FOKSCHANI mare (cu "MOLDOVA" îndepărtată).
Scrisoarea a fost vândută cu 152 dolari.


O scrisoare asemănătoare, francată în mod identic şi datată 1863, a fost expediată de la Craiova la Bucureşti. Nu am reuşit să-mi dau seama ce reprezintă adnotarea de pe faţă, din colţul stâng superior, făcută de către expeditor (care a folosit alfabetul chirilic). Scrisoarea a fost vândută cu 183 dolari.


Coala de 6 parale 1864 (având ceva semne de uzură şi pete de rugină) a fost oferită la 285 dolari, acceptându-se "cea mai bună ofertă". Ea a fost vândută, dar acea cea mai bună ofertă nu se mai cunoaşte.


În acelaşi sistem a fost oferită şi această a doua coală, la un preţ ceva mai scăzut (fiind şi ea mai "obosită"), respectiv la 270 dolari. Nici pentru această coală nu se cunoaşte care a fost acea "ofertă cea mai bună".

4 comentarii:

  1. Prima piesa este foarte frumoasa, eu cred ca ar fi obtinut un pret mult mai bun daca pleca de la 0 oferta. El a oferit-o la un pret de pornire de 150 de USD si a obtinut doar 2 bid-uri.
    Un pret final favorabil cumparatorului dupa parerea mea, dar nu este reprezentativ.

    Numai bine,
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observaţie foarte corectă! ;)
      Datorită acestui lucru am scris ideea din al doilea alineat al articolului.

      Ștergere
    2. Colile au fost vandute cu $240 (nu eu le-am cumparat, cu aprox. $300 poti cumpara deja o coala in stare mult mai buna).

      Ștergere
    3. Mulţumesc pentru precizare.

      Ștergere