Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 2 mai 2014

În 1896, un colecţionar brăilean îşi căuta corespondent în Mauritius

Am avut ocazia să văd pe un portal online o veche carte poştală românească din 1896, care a trecut şi prin mâinile expertului de origine română Marco Martin. Aceeaşi piesă mi-a fost semnalată, aunci, şi de un alt colecţionar (mulţumindu-i pe această cale). Click pe imagini pentru mărire.


Ca francatură, piesa nu constituie o piesă deosebită. O carte poştală simplă de 5 bani purtând încă o marcă de 5 bani ca francatură suplimentară a realizat tariful standard de 10 bani pentru o carte poştală simplă externă.
Partea neobişnuită a piesei o constituie destinaţia ei. Pentru perioada Spicului de grâu, este prima piesă pe care o văd expediată către Mauritius. Parcursul cărţii poştale se poate identifica uşor după ştampilele de tranzit puse pe faţa ei. Conform indicaţiei expeditorului, ea s-a îndreptat spre Suez, trecând apoi prin Cairo, unde a stat ceva până a "prins" o ambulanţă maritimă franceză. După datele din ştampile, cărţii poştale i-a trebuit ceva timp să ajungă la destinaţie. Remarcaţi că expeditorul a folosit data pe stil nou (20 mai), spre deosebire de poştă (8 mai).

Textul de pe verso al colecţionarului brăilean ("Ph. Gardelli") ne dovedeşte că la acea dată se citea presa filatelică internaţională (deoarece se face referire la revista "The Advertiser").
În colţul drept inferior se distinge poansonul Lui Marco Martin.
Cartea poştală a fost vândută cu 60 dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu