Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 9 mai 2014

Cât de mare este piaţa internaţională?

Am dat mai devreme peste o estimare făcută de John Apfelbaum, de la casa americană de licitaţii cu acelaşi nume, pe blogul său. Referindu-se la influenţa pieţei germane asupra celei de la nivel mondial, John afirmă:

"Currently, the business of German speaking stamp dealers probably equals all the rest of the world combined. The ten major stamp auctions in Switzerland and Germany (and yes, there are ten major stamp auctioneers) account for over $300 million in stamp business, whereas the ten major US auctioneers (and we're scraping the bottom of the barrel to get more than five) do considerably less than $100 million."

Din câte ştiu, nu există un studiu exhaustiv (nici măcar la nivel continental). În mod cert însă, piaţa este mai mare (mă refer la cea europeană), deoarece există negustori cu un dever semnificativ şi în Franţa, Italia, Grecia, Spania, Marea Britanie, în ţările nordice.
Şi n-a făcut nimeni o estimare a "deverului" realizat cu timbre de către portalurile de licitaţii online (eBay, Delcampe, plus alte câteva mai mici).
Din păcate, niciunul dintre agregatoarele de licitaţii (portaluri gen Philasearch, StampAuctionNetwork, StampCircuit etc.) nu prezintă informări financiare referitoare la estimări ale nivelurilor tranzacţiilor.

Pălmaşii noştri nu sunt pe nicăieri (nici dacă însumezi tot deverul caselor care se ocupă şi cu tablouri şi alte obiecte de colecţie, gen Artmark şi alţii). Şi nu i se zbate nimănui niciun neuron să afle care este cauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu