Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 26 aprilie 2014

"Jucărele"

Aşa le mai alint eu. Sunt de fapt varietăţi de diverse genuri, mai mult sau mai puţin spectaculoase, blamate de unii, dar deosebit de apreciate de alţii. De regulă, astfel de varietăţi sunt (aproape întotdeauna) rebuturi, scăpate însă de controlul de calitate (obligatoriu pentru orice imprimerie de valori) şi ajunse pe piaţa filatelică.

De această dată vă prezint două varietăţi de dantelură şi una de tipar/hârtie.

Aceasta este o dantelură mult deplasată la o marcă de 3 bani "Cifra în patru coţuri" fără filigran, tirajul în violet pe hârtie netedă, de grosime medie. Este interesant că prin deplasarea dantelurii, pe suprafaţa unei "mărci" au devenit vizibile fragmente din patru clişee alăturate.
Astfel de varietăţi devin foarte utile la mărcile imprimate cu mai multe planşe, la care diferenţierea între acestea devine posibilă datorită distanţei diferite între clişeele alăturate.


Această varietate este tot o dantelură mult deplasată. Particularitatea piesei este că ea provine din marginea colii (posibil chiar din colţul drept inferior al colii). Deplasarea dantelurii a făcut ca "marca" să încorporeze şi o porţiune din marginea de coală, astfel că spectaculozitatea piesei este mai mare.

Şi această piesă prezintă o particularitate interesantă. Din nebăgare de seamă, coala a intrat pliată în maşina de imprimare. Dantelarea colii însă s-a efectuat pe coala nepliată, deoarece forma dantelurii şi suprafaţa normală a unei mărci s-au păstrat. În mod normal, această piesă ar fi trebuit să fie distrusă de către CTC-ul Fabricii de Timbre. Totuşi, ea a supravieţuit.

Cele trei varietăţi au fost vândute în diverse licitaţii online cu sume relativ modeste.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Va intreb pe aceasta cale, daca doresc sa va trimit imagini pentru a fi discutate cum se procedeaza? Multumiri pentru articolele publicate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,

      Mă adăugaţi în cercurile dvs. pe Google+ şi le postaţi acolo, le voi primi pe mail.

      Ștergere