Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 23 martie 2014

Am mai dat peste o eroare

Aşa se întâmplă când începi să-ţi bagi nasul prin chestii în care n-ai mai umblat de mult timp. De data aceasta am dat peste o altă corespondenţă cam din aceeaşi perioadă (click pe imagiin pentru mărire).


Este o trimitere recomandată internă (ori din 1922, ori din 1923 - anul nu se distinge în ştampilă), expediată de la oficiul sucursal "Clemenţă" din Bucureşti, undeva în judeţul Caraş probabil (nu ştiu unde se afla moşia Halânga şi nici nu face parte din scopul articolului ca să caut.
Francatura corespunde tarifului uzual: 1 leu scrisoarea simplă, plus 2 lei taxa de recomandare. Pe verso, plicul poartă un timbru obligatorie de asistenţă socială de 10 bani.
Şi acum, partea frumoasă.


Marca de 3 lei Ferdinand - cap mic are o eroare frumoasă, nesemnalată până acum (din câte ştiu): spărtură a cadrului vertical stâng, în dreptul cartuşului valorii. Dublarea fină a cadrului vertical stâng ar putea sugera că marca provine (datorită efectului denumit de austrieci "Randdruck" în cataloagele lor specializate) din marginea stângă a colii, respectiv a planşei de tipar.
Mai este o parte frumoasă: marca este dantelată B - 11½ - una din dantelurile mai rare la această valoare (mai ales pe corespondenţe).

Vă sugerez să vă căutaţi prin clasoare şi cutii, cine ştie de unde sare iepurele!

2 comentarii: