Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 ianuarie 2014

Fals al unei perechi Cuza

Nu ştiu dacă am mai semnalat falsul (mai bine îl mai semnalez odată, chiar dacă am mai făcut-o). Este ceva care se întâlneşte mai rar şi tocmai de aceea consider că este un fals mai periculos.


Este vorba despre o pereche orizontală a mărcii de 20 parale pe un mic fragment (oferită împreună cu o altă piesă în cadrul aceluiaşi lot de către o casă de licitaţii germană).Pentru cele două piese nu s-a stabilit un preţ mare, dar falsul poate păcăli un colecţionar neavizat. Licitaţia s-a desfăşurat la mijlocul lunii decembrie 2013, dar această piesă a mai fost oferită şi la o licitaţie anterioară a aceleiaşi case.

Puteţi face o comparaţie cu o piesă originală, verificată, prezentată mai jos.


Lucrul care mi-a sărit prima dată în ochi a fost distanţa foarte mare (ba chiar exagerată) între cele două clişee ale perechii. Uitându-mă apoi mai cu atenţie, am observat că cele două mărci nu sunt tipuri diferite, ci sunt din acelaşi tip.
Tipurile se deosebesc prin faptul că ovalul efigiei atinge sau nu cadrul inferior, deasupra cartuşului cu inscripţia FRANCO.
Ulterior, examinând mai cu atenţie perechea cu pricina, am observat şi alte diferenţe faţă de originale:
- cifrele din colţurile din stânga nu seamănă cu cele ale tipului de clişeu;
- spaţiul dintre PAR şi cadrul drept al cartuşului diferă;
- reţeaua de romburi din cartuşul inscirpţiei FRANCO este prost executată;
- la pereche, apar la ambele mărci microsemne care se repetă şi care demonstrează faptul că au fost imprimate cu acelaşi clişeu (ceea ce nu se întâmplă la original), respectiv o pată albă în fondul medalionului, sub barbă, o întrerupere a cadrului interior al cartuşului, deasupra literei Ş din POŞTA, respectivo altă întrerupere a cadrului interior al cartuşului, sub literele OŞ din POŞTA.

Dacă doreşte cineva să mă contrazică, îl rog să-şi formuleze argumentele.

2 comentarii:

  1. Buna seara,

    Imi permit sa va semnalez o piesa care mie mi-a placut foarte mult.
    http://www.ebay.com/itm/380813795473?ssPageName=STRK:MEDWX:IT&_trksid=p3984.m1435.l2649

    O seara buna,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara. O aveam în vedere pentru un articol referitor în exclusivitate la scrisori. Numai să am oleacă timp.

      Ștergere