Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 26 ianuarie 2014

Corespondenţe postclasice

Am urmărit ce a mai apărut în ultima perioadă pe portalurile online (cele străine, că pe-ale noastre nu mai intru) şi am selectat mai multe piese care mi s-au părut mai frumoase sau mai atractive din mai multe puncte de vedere. Cred că oricare dintre piesele prezentate mai jos ar "face cu ochiul" pasionaţilor de istorie poştală şi nu numai. În ultimele luni nu am mai întâlnit alte piese asemănătoare şi m-am gândit să nu ratez ocazia.
Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Carte poştală simplă de 5 bani albastru, francată suplimentar cu o marcă de 5 bani "Paris" şi expediată în mai 1874 de la Ploieşti la Viena. Combinaţia este destul de rară, piesa fiind vândută cu 53 dolari (după 16 biduri).

Aceasta este o piesă asemănătoare, expediată cu un an mai târziu din Gara Iaşi către Hohenelbe, în Boemia aflată la acea dată în componenţa imperiului. Faţă de piesa precedentă, aceasta are o faţă mult mai frumoasă, determinând şi un preţ final mai mare la vânzare: 70 dolari (după 11 biduri).

Scrisoare simplă externă (tarif pre-UPU), expediată în 1878 din Brăila în Germania, la Chemnitz. Scrisoarea a fost francată cu trei mărci de 10 bani "Bucureşti I" şi, ceea ce este interesant, două mărci au o nuanţă, iar a treia altă nuanţă de albastru. Plicul a fost bine întreţinut şi nu are pliuri sau ruputri. Piesa a fost vândută cu 79 euro (după 8 biduri).

Carte poştală simplă de 5 bani cu francatură suplimentară de 10 bani "Bucureşti I" (suprafrancată cu 5 bani), expediată în 1879 din Botoşani la Viena, dar redirecţionată la Hainfeld, în Austria Inferioară. Este o piesă frumoasă de istorie poştală, care a fost vândută la un preţ final de 37 dolari (după 6 biduri).

Aceasta este o piesă foarte frumoasă, un imprimat loco francat cu două mărci de 1½ bani "Bucureşti II". Este o circulaţie ceva mai rară, care a realizat un preţ final de 81 euro (după 9 biduri).

Scrisoare simplă externă, francată cu o marcă de 25 bani "Perle", expediată în 1881 din Bucureşti într-o localitate din Austria Inferioară. Este o scrisoare curată, bine păstrată. Preţ final: numai 8 euro!

Acelaşi expeditor, acelaşi destinatar. De data aceasta, francatura (tot 25 bani) a fost realizată dintr-o marcă de 10 bani "Bucureşti II" şi una de 15 bani "Perle". Preţ final: 38 euro (după 9 biduri).

Scrisoare simplă internă expediată de la Craiova la Brăila, purtând o francatură bicoloră, 5 şi 10 bani "Bucureşti II". Preţ final: 40 euro, după 11 biduri.

Scrisoare simplă externă expediată în 1884 din Brăila la Marsilia, în Franţa. A fost francată cu o singură marcă de 25 bani "Perle". Preţ final: 26 dolari (5 biduri).

Recomandată externă, expediată în octombrie 1888 din Brăila în Germania, la Dresda, francată cu o pereche orizontală de 25 bani "Vulturi". Plicul a fost vândut cu 54 euro (după 13 biduri).

Plic expediat loco recomandat, purtând o francatură din patru culori, toate mărcile din emisiunea "25 ani de domnie". Este o combinaţie mai puţin uzuală ca circulaţie efectivă. Plicul a fost vândut cu 45 euro (după 15 biduri).

Şi acum, problema de final. Aţi văzut piesele, aţi văzut şi preţurile. Unele sunt în dolari, altele în euro. Unele s-ar putea să vi se pară prea mici, iar altele prea mari. Încercaţi să găsiţi singuri justificarea acestei situaţii.

Un comentariu:

  1. Un comentariu postat de Mihai, din păcate la alt articol:

    "Alexandru Ciurcu (1854-1922; prima trimitere) - ar putea fi juristul (asa cum reiese si din trimitere) dar si inventatorul unui tip de motor cu reactie. L-a brevetat la Paris, utilizandu-l pe o barca. Ar putea fi si o coindidenta, dar nu prea cred."

    Comentariul original, aici:
    http://romanianstampnews.blogspot.ro/2014/01/un-plic-frumos.html?showComment=1390758281380#c2513419798851146296

    RăspundețiȘtergere