Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 19 ianuarie 2014

Circulaţii desconsiderate din perioada republicii

Mai devreme am văzut rezultatul unei licitaţii de pe un portal online unde se oferise o piesă circulată din perioada republicii populare. Mai exact, a fost vorba de o trimitere externă francată cu mărci din emisiunea "Planul cincinal" din 1951 (seria iniţială, fără supratipar). Câteva valori se întâlnesc rar pe corespondenţele circulate efectiv, iar datorită acestui lucru mă aşteptam ca piesa în cauză să capteze mai multă atenţie din partea amatorilor. Este drept, şi cataloagele (toate - şi cele româneşti, şi cele străine) trec cu vederea raritatea acestor mărci, desconsiderându-le prin acordarea unor cote neglijabile. Şi neglijabil a fost şi preţul cu care s-a vândut piesa (click pe imagini pentru mărire).


Aşadar, este vorba de un plic expediat către un amator de mărci poştale din Canada, conţinând abonamentul filatelic curent.
Plicul a fost francat cu mărci de 2, 3 şi 7 lei din emisiunea "Planul cincinal". Aceste mărci şi-au pierdut puterea de francare la28 ianuarie 1952, odată cu declanşarea reformei monetare mărcile acestei emisiuni fiind supratipărite cu noile valori la sfârşitul lunii ianuarie.
Dacă valoarea de 2 lei a fost emisă în august 1951, circulând timp de circa 5 luni, valoarea de 3 lei nu a circulat decât trei luni (a fost pusă în circulaţie în octombrie 1951), în timp ce valoarea de 7 lei nu a circulat decât aproximativ o lună, fiind pusă în circulaţie în decembrie 1951.
Această situaţie a rămas neobservată de către majoritatea colecţionarilor mărcilor din perioada republicii. Cred însă că nu va fi departe momentul în care asemenea piese vor dispărea de pe piaţă.

4 comentarii:

  1. Sincer nu am cunoscut acest aspect . Cum tratăm însă mărcile obliterate care nu sunt pe o trimitere, singulare . Au același grad de raritate sau apare îndoiala că ar fi fost ștampilate de complezență ulterior ?
    Cu stimă,
    Liviu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obliteratele de complezenţă se recunosc relativ uşor. De altfel, pentru câteva valori din emisiune Michel chiar specifică faptul că în coloana de obliterate cotele sunt acordate pentru obliterări de complezenţă, deoarece ele nu au mai apucat să fie puse în vânzare la oficii, nemaifiind timp pentru distribuţia lor în teritoriu (a venit reforma monetară şi au fost supratipărite).

      Ștergere