Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 27 noiembrie 2013

Varietăţi şi varietăţi

Până când se termină următoarea "tură" de piese din licitaţiile online, vă semnalez câteva piese care mi s-au părut mai interesante sau care cred că sunt deosebite.

Cu vreo două săptămâni în urmă, un cititor al blogului m-a atenţionat asupra unei varietăţi la marca de 50 bani "favorit" din 1869. De regulă, la această marcă se întâlneşte un retuş în medalionul efigiei, cum este acesta:

Litograful a retuşat fondul efigiei folosind o pensulă, având grijă să ocolească conturul capului. În urma retuşului, în jurul efigiei au rămas zone neacoperite, care sunt mai deschise la culoare. Această piesă a fost oferită pe eBay în vara anului 2010.

Aceasta este piesa semnalată de colegul nostru (imaginea este ceva mai ştearsă, am încercat să scot din ea tot ce s-a putut, dar fotografia a fost "luată" ori cu o cameră, ori cu un telefon, cu setări implicite, rezultând ceva ce abia se poate ghici). La această piesă, piatra cu care s-a imprimat centrul (efigia) a generat un tipar dezlânat (efigia aproape că şi-a pierdut toate detaliile), iar litograful a încercat să repare clişeul prin generarea unui nou fundal cu pensula. Faceţi o comparaţie cu centrul piesei de sus şi vedeţi care sunt diferenţele.
O asemenea piesă cu un grad de uzură a efigiei precum cel din imagine nu am mai văzut decât de vreo două ori (şi numai obliterată, ca şi aceasta).

Aceasta este o altă piesă interesantă: marca de 1 BANI "spic" cu filigran PR (probabil planşa 2, PR IV de 14 mm înălţime, tirajul pe hârtie poroasă, de diverse calităţi, din toamna anului 1897), care prezintă un frumos tipar dublu. Este o varietate foarte rar întâlnită, vândută recent foarte convenabil pe eBay (cu numai 26 dolari). N-am mai văzut această varietate decât de vreo trei ori (de două ori am şi achiziţionat-o, a treia oară am văzut-o într-o licitaţie "mare", la un preţ neobrăzat). Marca obişnuită este una comună, aşa că vă puteţi controla clasoarele şi plicurile, poate sunteţi norocoşi.

Iată o varietate pe care am mai semnalat-o relativ recent: marca de 55 bani din emisiunea "autovehicule româneşti" din 1975, la care lipseşte tiparul de culoare neagră (valoarea nominală, legenda POSTA ROMANA şi textul ARO 240). Sus este marca normală, jos este varietatea. Cele două piese au fost vândute cu 115 dolari.

Întotdeauna pot apărea varietăţi la aproape orice emisiune. Este necesar însă un lucru: mărcile trebie studiate.

2 comentarii:

  1. Buna seara,
    Prima piesa este foarte frumoasa, probabil a avut si un pret pe masura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara.
      Din păcate, n-am notat preţul. Este posibil să nu fi fost vândută cu un preţ prea mare.

      Ștergere