Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 12 noiembrie 2013

Piese necunoscute, nemaivăzute!

Mai pe scurt, că nu vreau să mă întind, este vorba despre o ştampilă a agenţiei DDSG de la Orşova.
Acum vreo săptămână-două, cineva a postat pe eBay la vânzare un fragment cu o marcă DDSG, obliterată cu o ştampilă ovală. Uitaţi-o mai jos (click pentru mărire).


Ceva parcă îmi spunea că nu-i ceea ce ştiam eu, aşa că m-am dus repejor la broşura lui Tchilingirian, Poşta austriacă în străinătate, volumul 6 (trebuie să îi mulţumesc cuiva pentru această lucrare!). Ceea ce ţineam eu minte era corect, nu există semnalate decât două ştampile pentru agenţia DDSG de la Orşova, fiind cele arătate schematic la pag. 478.


M-am gândit că poate, fiind o lucrare mai veche, ştampila de pe fragment (care are "ORSOVA" pe un arc de cerc, şi nu dreaptă) este semnalată într-o altă lucrare, cea semnată de Ringström şi Tester (The Private Ship Letter Stamps of the World, Part 2). Nici în această lucrare (mult mai completă în ceea ce priveşte mărcile DDSG) nu apare ştampila în cauză.
Fragmentul de mai sus a fost vândut cu 19 dolari (după 4 biduri).

Şi acum urmează tărăşenia interesantă. La vreo săptămână, tot pe eBay apare (oferită de acelaşi vânzător) o piesă care ar fi luat maul oricărui specialist în DDSG: o francatură mixtă - marcă DDSG pe un întreg poştal maghiar cu marcă fixă Franz Josepf, marca DDSG fiind anulată - ia ghiciţi - cu aceeaşi ştampilă de la Orşova, în combinaţie cu o altă ştampilă. Priviţi-o (click pentru mărire).


După cum vedeţi, plicul (probabil datat în 1872 ori 1873 - nu se vede anul în ştampila rotundă) este adresat în România, în Turnu Măgurele. Văzând aceasta, mi-am pus singur două întrebări:
- am văzut destule piese expediate din Ungaria sau Bulgaria în România, francate cu mărci DDSG; cred că şi am în biblioteca de imagini pe puţin 15-20 astfel de piese; problema este că toate poartă ştampile de sosire la oficiile româneşti (iar unele sunt chiar taxate cu porto);
- plicul de faţă este alb imaculat pe verso şi pentru aceasta este într-o situaţie neobişnuită.

O altă problemă care nu-mi place este aspectul celor două ştampile. Este unul nefiresc. Priviţi-le mai îndeaproape.


Ca un făcut, ştampila rotundă ALT-ORSOVA/MILIT. GRENZE este cea mai rară ştampilă maghiară de la Orşova pe mărcile (şi întregurile) primelor două emisiuni maghiare.
Nu am de gând să emit nicio judecată de valoare, dar plicul de 5 crăiţari nu ajungea în anii '72-'73 pentru o trimitere simplă în România, mi se pare. Iar un asemenea plic necirculat se poate achiziţiona pentru o sumă relativ modestă.
În fine, trageţi singuri concluzia pe care o credeţi de cuvinţă. Nu vă mai spun decât că acest plic a fost vândut cu 1.265 dolari (după 31 biduri).

Înainte să închei, vă prezint totuşi două piese originare din Orşova, care au certificate de autenticitate.

Scrisoare expediată de la Orşova la Viena (licitaţia Corinphila, martie 2010, lotul nr. 5648. Pe verso poartă cealaltă ştampilă de la Orşova, cea circulară).

Scrisoare nefrancată expediată de la Orşova la Pesta (licitaţia Corinphila, septembrie 2013, lotul nr. 1685. Ca şi la piesa precedentă, pe verso a fost aplicată ştampila circulară).

Ca să nu-mi aud vorbe: n-am făcut nicio afirmaţie despre plicul cu pricina. Trage fiecare ce concluzie vrea.
Am însă un sfat pentru amatorii de piese tari, de piese vechi sau de chestii senzaţionale: acolo unde nu vă pricepeţi e mai bine să staţi pe bară, dacă nu are cine să vă consilieze.

2 comentarii:

  1. Excelent articolul.
    Doar atat pot sa spun, daca piesele sunt..., atunci individul are talent (a doua este chiar reusita; daca mai citeste si articolul asta, la depistarea piesei 3 cred ca va fi mult mai dificil).

    Toate cele bune,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere