Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 24 noiembrie 2013

Mărci cu defecte

Greşeala CTC-ului - bucuria colecţionarilor! Cam aşa s-ar putea rezuma în numai câteva cuvinte o situaţia de care celor din CTC-ul imprimeriei le este groază, dar de apariţia căreia colecţionarilor nu le pare deloc rău.
În anii '60 ai secolului trecut au existat relativ multe astfel de situaţii, în urma cărora unele piese care ar fi trebuit să ajungă la rebuturile bune de distrus au ajuns defapt pe piaţa filatelică. Culmea este că unele astfel de piese defecte au fost chiar introduse în plicurile filatelice cu premii destinate... colecţionarilor! Pe vremea când eram doar un puşti, cei bătrâni vorbeau pe la coţuri că astfel de întâmplări ar fi fost "dirijate" de către persoane interesate, care erau întotdeauna informate cu ce s-ar putea găsi prin acele plicuri filatelice. Acum însă, ştiţi cum este vorba: hoţul neprins - negustor cinstit se cheamă.

Două astfel de piese au fost oferite pe eBay zilele trecute. Ambele sunt rebuturi rezultate de la proasta execuţie a dantelurii.

Marca de 20 bani din emisiunea "Festivalul internaţional al teatrelor de păpuşi" (1960) este una cunoscută ca prezentând destule varietăţi. Mai sus, alături de o marcă normală este un exemplar extrem descentrat, provenit din marginea stângă a colii (aşa se explică spaţiul lat, alb, din partea stângă).
Ceea ce mi-a sărit în ochi (recunosc, mi-a fost lene să caut prin plicuri această marcă pentru a verifica cum stă treaba) este textul negru al mărcii, care este cu mult mai accentuat la piesa din dreapta faţă de piesa normală din stânga. Habar n-am dacă şi aceasta este o altă varietate. Vă dau însă şansa să verificaţi singuri.
Perechea de mărci a fost vândută cu 16 dolari (după 3 biduri).

A doua varietate este la o marcă din 1962 (sporturi nautice, 55 bani), care prezintă o deplasare accentuată a bătăii pieptenului dantelurii - cam cu o jumătate din înăşţimea mărcii. Această piesă se vede că poartă o obliterare de complezenţă şi este foarte posibil să fi fost introdusă într-un plic filatelic.
Varietatea a fost vândută cu 17 dolari (după 4 biduri).

Zilele acestea am mai dat peste o serie de astfel de mărci cu defecte (într-o licitaţie "mare"), dar din perioada interbelică. Le voi prezenta ("for the record", vorba neamţului) într-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu