Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 18 septembrie 2013

Litografii româneşti vechi (I)

Dragii mei, am muncit vreo două ore şi jumătate să "dau faţă" la ilustratele de mai jos. Care este povestea lor? Un colecţionar sau negustor din Belgia (Delhaye) le-a vândut zilele trecute pe eBay. Pe mine m-au interesat evoluţia francaturilor şi a ştampilelor (fiind toate circulate) şi mai puţin ilustraţiile din punct de vedere cartofil. Cu toate acestea, cel de-al şaselea simţ al colecţionarului cu ceva vechime m-a tras de mânecă. Deşi cele mai multe ilustrate nu sunt o noutate pentru mine, există totuşi câteva imagini care nu-mi spun mare lucru, deoarece nu le-am mai întâlnit. Desigur, este un lucru firesc pentru un individ care nu s-a interesat de cartofilie decât cu totul accidental.
Pe de altă parte, preţurile realizate de unele ilustrate mi s-au părut interesante. Acesta ar fi al doilea motiv pentru care le-am selectat pentru a vi le prezenta. Chiar aşa însă, tot al şaselea simţ îmi spune că unele rezultate ale licitaţiei online sunt de conjunctură, deoarece am senzaţia că ilustrate mai comune au "beneficiat" de o asistenţă mai bună şi un interes mai mare decât alte ilustrate care, în opinia mea de nespecialist al domeniului, mi se par mai rare.
Din cauza numărului mare de piese am împărţit ilustratele în două grupe, urmând ca prezentul articol să se continue în zilele care urmează.
Ilustratele sunt aranjate în ordinea cronologică a expedierii. Toate au fost expediate din Ploieşti sau Bucureşti (câteva) către Belgia. Mai mult ca sigur, ele au aparţinut aceleiaşi colecţii sau arhive, alcătuite de o colecţionară din Belgia la începutul secolului trecut. Toate ilustratele au avut ca preţ de plecare 0,99 dolari, ajungându-se la sumele menţionate la fiecare.
Acestea fiind zise, să nu o mai lungim. Vă doresc vizionare plăcută.

Salutări din România - Poşta rurală, 40 dolari (24 biduri).

Suvenir din Bucuresci, 70 dolari (19 biduri).

Militaria, 43 dolari (10 biduri).

Salutări din România - Horă, 24 dolari (10 biduri).

Salutări din România - Ţigani lăutari, 33 dolari (16 biduri).

Salutări din România, vedere de la ţară, 12 dolari (18 biduri).

Salutări din România, port tradiţional, 22 dolari (6 biduri).

Salutări din România, Bucureşti - Câmpina - Buftea, 42 dolari (14 biduri).

Palatul regal din Bucureşti, 37 dolari (18 biduri).

Salutări din România, 17 dolari (12 biduri).

Salutări din Piatra-Neamţu, 85 dolari (20 biduri).

Salutări din România, Iaşi, 52 dolari (15 biduri).

Salutări de la Fabrica de Bere Erh. Luther, 146 dolari (33 biduri).

Salutări din Bucureşti, Institutul Botanic, 38 dolari, 16 biduri.

Salutări din România, Bragagiu, 34 dolari, 15 biduri.

Salutări din Bucuresci, Vedere de la Bragadiru, 101 dolari (26 biduri).

Restul ilustratelor le vom vedea în partea a doua a articolului. Să aveţi o seară plăcută!

3 comentarii:

  1. O colectie, intr-adevar, superba ! Sunt oarece variatii de pret oarecum nefiresti dar per total cam astea sunt preturile la acest gen de carti postale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe toate . Se confirmă și cu această ocazie interesul pentru ilustratele Piatra-Neamț .
    Aștept partea a doua .

    RăspundețiȘtergere