Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 15 septembrie 2013

Aşa-zisa "emisiune Odesa": făcături ordinare

Lipsa de cunoştinţe filatelice a multor colecţionari este puternic exploatată de către unii întreprinzători, care nu se sfiesc să pună la vânzare tot felul de făcături cu iz de piese rare. Două exemple am să vă dau acum, ambele fiind atribuite aşa-zisei emisiuni de ocupaţie de la Odesa (emisiune care nu a existat niciodată).

Vinovata morală a acestui lucru este casa germană de editură Schwaneberger - cea care publică setul de cataloage Michel - care s-a apucat şi a listat o astfel de emisiune în volumul în care sunt cuprinse şi mărcile româneşti.

Faptul că la distanţă de numai o săptămână au apărut pe portalul eBay două astfel de seturi demonstrează că există destui nepricepuţi care să cadă în plasa întreprinzătorilor.

Un prim set a fost oferit de un vânzător înregistrat în Bulgaria, despre care am mai scris de câteva ori în articole mai vechi, tzarkaloyan. Acesta a oferit un set de "eseuri" ale aşa-zisei emisiuni de ocupaţie - lucru interesant - împreună cu o altă piesă românească, o ilustrată, probabil pentru a "ascunde" făcăturile de pe listingul principal.


Întreprinzătorii dau dovadă de ingeniozitate, după cum se vede. Pentru a spori credibilitatea făcăturilor, pe verso li s-a aplicat şi un poanson cu un model oarecare.

Un al doilea set este oferit pe bucăţi de către utilizatorul stampten. Valorile, culorile şi tipurile "supratiparelor" sunt total diferite.



Ca fapt divers, nu ştiu dacă românii au utilizat vreodată, pentru oraşul ucrainean numele transcris cu doi de "s".
Vă recomand să ocoliţi ofertele cu astfel de "supratipare", deoarece o emisiune de ocupaţie la Odesa nu a existat niciodată. La Odesa au circulat pe timpul ocupaţiei româneşti mărcile "Duca Vodă"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu