Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 30 iulie 2013

Şi totuşi, cât merită o "complezenţă"?

Ştiu că s-ar putea să mă bodogăne unii colecţionari ardeleni (mai mult sau mai puţin specializaţi), dar în umila mea opinie consecvenţa trebuie menţinută pentru orice categorie de piese potenţial colecţionabile (şi tranzacţionabile). Este vorba de necesitatea poştală în urma căreia au fost (mai mult sau mai puţin) utilizate unele piese. Şi, desigur, de trasarea unei demarcaţii între piesele circulate "pe bune" şi gama (extrem de bogată) a "circulaţiilor" de compleneţă.

Mai pe scurt, este vorba de plicul din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Plicul din imagine este, în mod evident, o piesă făcută de către un colecţionar sau doar în scop de suvenir. Într-o colecţie serioasă, aşa ceva n-ar trebui să existe (decât, poate, doar ca material de comparaţie pentru identificarea ştampilei provizorii utilizate de către oficiul poştal din Zalău). Din punct de vedere poştal, piesa este o făcătură.
În ciuda acestor elemente, plicul în cauză a fost vândut pe un portal de licitaţii online cu 104 dolari (11 biduri). De banii aceştia puteam cumpăra vreo două-trei clasice mai frumuşele.
Mă rog, gusturile nu se discută însă.

5 comentarii:

  1. Cei care dau atatia bani pe un plic vechi sunt romani? :)
    Ce ti-e si cu pasiunile astea:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt şi români, şi străini.
      Ştiu, multora li se par doar nişte "ţăcăniţi"! :)

      Ștergere
  2. E multi fraieri pe lumea asta care habar nu au in ce baga banii. Daca ala de-l vinde o fi scris ca-i "Plic prima zi" si o mai fi specificat ca el este expert in materie, iti dai seama ce gaselnita a fost. S-a umplut netu de specialisti si experti pe care nu-i verifica nimeni, care vand orice si oricum numa sa vanda. Astia de la cultura sunt prea ocupati cum sa le-o traga colectionarilor adevarati decat sa se ocupe de mafia de pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua !
    De acesta ce ziceti ?

    http://www.ebay.com/itm/310707537626?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aia cred că este o circulaţie reală, dar tot de natură filatelică (la fel ca aproape toate plicurile cu mărci Constantinopol). Dovada cred că o face poansonul lui Birnbach, care mi se pare că a fost contemporan cu emisiunea.

      Ștergere