Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 22 iulie 2013

O cenzură pe care n-am mai văzut-o

Este vorba de o cenzură română în Ungaria, în toamna anului 1919. Plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost recent vândut pe un portal de licitaţii online (22 dolari după numai 2 biduri), dar mie nu îmi inspiră încredere.


Pentru că nu sunt un mare specialist în domeniul cenzurilor, am pus mâna pe manualul de căpătâi din biblioteca proprie şi personală, pentru a confrunta ştampila de cenzură (este vorba de volumul Cenzura poştală militară în România 1914-1940, Bucureşti, 2004 semnat de ing. Călin Marinescu). La pag. 229 (capitolul II.1 - Cenzura poştală militară română în Ungaria şi Rutenia 1919-1920). Ca perioadă, piesa s-ar încadra în limitele de funcţionare ale postului românesc de cenzură din Nyiregyhaza (octombrie 1919), dar ştampilele de cenzură ilustrate în volumul citat (numai două la număr) au textul "Cenzura română (din) Nyiregyhaza", nu numai simplul cuvând "Cenzurat".
Sincer să fiu, la câte făcături circulă în prezent pe piaţa filatelică, nu m-ar mira deloc ca şi piesa de mai sus să fie tot o făcătură.
Ar fi însă mai bună o opinie a unui specialist decât opinia mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu