Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 13 iunie 2013

Falsuri ale unor clasice litografiate româneşti

Clasicele româneşti falsificate continuă să fie oferite şi comercializate fără nicio durere pe portalurile de licitaţii online. În ciuda faptului că am oferit mereu exemple de falsuri (uneori am prezentat şi originale pentru comparaţie), preţurile oferite pentru tot felul de trăznăi (inclusiv pentru falsuri ordinare) mai că îi îndeamnă pe deţinătorii unor minuni de genul acesta să continue să le ofere, chiar dacă îşi asumă riscurile aferente. Cu vreo două săptămâni în urmă chiar am auzit o discuţie pe această temă între doi "afacerişti":
– Le arăt, şi dacă ţine - bine! Dacă nu, asta e!
– Păi nu îţi e frică să n-ai necazuri?
– Ce poate să-mi facă?! N-am ştiut, dom'le, că-s falsuri!
Cam asta e concepţia marilor noştri negustori de doi bani. Tupeu cât încape, alături de o nonşalanţă care te lasă fără replică.

Un prim lot de falsuri este cel întâlnit relativ des la mărcile Carol cu favoriţi din 1868-1870.


Falsurile sunt foarte uşor de recunoacut după profilul şi aspectul efigiei (care nu seamănă cu Carol cel adevărat), după forma diferită a rozetelor din colţiri, cât şi după aspectul, forma şi mărilea inscripţiilor (litere şi cifre). Cele patru perechi au fost vândute cu 51 dolari pe eBay..

Un alt fals (este vorba de un fals clasic, cunoscut de multă vreme) a apărut din nou într-o licitaţie online.


Este vorba de un "tipar defectuos" la Carol cu barbă (1872), o marcă rară în stare obliterată. Marca este însă un fals integral, care se poate recunoaşte relativ uşor. Piesa mi-a fost semnalată (după închiderea licitaţiei) şi de către unul dintre cititori (neavându-i acordul, nu-i pot da numele). Semnalarea s-a referit la ştampilă, care este şi ea falsă. Am spus că este un fals clasic deoarece se recunoaşte imediat după data din ştampilă, care este una "imposibilă" pentru marca de 50 bani "barbă": ea a fost scoasă din circulaţie în ziua premergătoare introducerii mărcilor din emisiunea aşa-zisă "Paris" (1 octombrie 1872). Ştampila Turnu Măgurele tip "degetar" are data 30 octombrie 1871, dată la care nu mai putea să circule. Acest fals al ştampilei este descris în lucrarea sa referitoare la ştampilografie de către Kiriac Dragomir. Alături de un alt fals notoriu, pe care l-am semnalat într-un articol mai vechi, aici.

Nu pot să vă recomand decât să deschideţi ochii mai bine, pentru a nu deschide punga.

2 comentarii:

  1. Perechile de caricaturi de mai sus cred ca pot pacali doar incepatorii. La noi este o problema mare cu afaceristii acestia (asta cu "n-am stiut dom'le" nu tine, eu zic ca se cheama inselaciune, fapta penala). Din pacate am asistat si eu la asemenea dialoguri. De aceea si majoritatea colectionarilor de la noi au o parere proasta despre comercianti, fie ei romani sau straini. La noi firme specializate pe comert filatelic nu prea exista (Yaman Auctions cred ca si-a incetat activitatea), Okazii.ro e plin de piese total distruse oferite spre vanzare ca marci de calitate si nici falsurile nu-s putine. Cei care nu au posibilitatea sa faca achizitii din strainatate de la case mai mari sau sa se deplaseze la targurile mai mari din tara (Brasov... si cam atat) cred ca au dificultati serioase in a umple golurile din clasoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aceea eu ocolesc portalul românesc Okazii.ro. Îmi fac nervi de pomană.

      Ștergere