Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 2 iunie 2013

Cupon de răspuns cu francatură suplimentară

Cred că anul trecut am scris un scurt articol despre un cupon de răspuns internaţional care avea o marcă drept francatură suplimentară. În articol afirmam că asemenea piese sunt relativ rare, neîntâlnindu-se în colecţii şi în licitaţiile online decât destul de rar.
Acum câteva zile văd pe un portal de licitaţii online un cupon de răspuns internaţional cu francatură suplimentară, oferit la un preţ de plecare nu prea mic - 100 de dolari. Priviţi şi piesa în cauză (click pe imagini pentru mărire).


Analizând puţin piesa, mi-au sărit în ochi câteva elemente:
- cuponul a fost eliberat pentru un echivalent al sumei de 16 lei, reprezentând la acea dată contravaloarea tarifului pentru o scrisoare simplă externă (valabil între 10 mai 1940 şi 1 iulie 1941);
- data de pe ştampila care a anulat cele trei mărci pare a fi noiembrie 1940 (deci înăuntrul perioadei de valabilitate a tarifului extern de 16 lei pentru o scrisoare simplă);
- prin francatura suplimentară, "nominalul" cuponului a fost completat cu încă 4 lei, însumând 20 lei, adică tariful pentru o scrisoare simplă externă care a intrat în vigoare abia la 1 iulie 1941. Oricum, mărcile uzuale Carol II nu au putut fi utilizate decât până la 1 noiembrie 1940, ele încetându-şi la această dată puterea de francare, fiind înlocuite de uzualele cu efigia regelui Mihai.

Neavând posibilitatea să examinez "la vedere" piesa, nu mă pot pronunţa dacă urma celei de-a doua ştampile care se vede pe verso este doar o copiere a tuşului (posibilă atunci când oficiantul aşează corespondenţa obliterată în acelaşi teanc) sau ar mai exista o altă ştampilă sub mărcile aplicate pe faţă. În acest al doilea caz, am avea de-a face cu o făcătură dintr-o categorie pe care n-am mai întâlnit-o până acum.

Oricum, piesa oferită la licitaţia online a rămas nevândută. Vă recomand să manifestaţi precauţie dacă se va oferi din nou şi să cereţi detalii suplimentare dacă vă interesează piesa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu