Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 mai 2013

Piesă interesantă de poştă aeriană

De câte ori am ocazia să văd pe undeva vreo piesă pe care n-am mai văzut-o sau de care nu ştiam, încerc întotdeauna să o documentez cu ajutorul literaturii filatelice de care dispun. Aşa s-a întâmplat şi cu plicul din imaginile de mai jos, plic al unui zbor pe care nu ţineam minte să-l mai fi văzut vreodată.


Văzând pe faţa plicului menţiunea "1st Amsterdam-Bucaresit" (sic!), m-am gândit imediat că nu cunoşteam să fi existat o asemenea cursă poştală aeriană sau vreun zbor. Bineînţeles că m-am repezit în lucrarea colegului nostru ing. Călin Marinescu (Poşta aeriană în România 1916-1993, Bucureşti, 1994, pag. 43-44), căutând cursa respectivă. Se pare că sursele nu indică o astfel de cursă, fiind însă posibilă "legarea" altor două curse (deoarece altfel nu-mi pot epxlica piesa în cauză): iniţial o cursă Amsterdam-Paris (pe 1 mai 1930, conform ştampilelor de pe faţă - olandeze - respectiv ştampilei PARIS AVION de pe verso), urmată de o a doua cursă, de la Paris la Bucureşti, efectuată probabil cu un avion al CIDNA.
Piesa a fost oferită pe un portal online, fiind vândută pentru o sumă neglijabilă. Dar în ciuda acestui lucru, rămâne totuşi o piesă interesantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu