Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 8 mai 2013

Mărci ale ocupaţiei germane obliterate cu ştampile ale ocupaţiei bulgare (Sic!)

Printre alte preocupări mai "curioase" pe care le am este şi colecţionarea ştampilelor obliterante pe mărci ale ocupaţiei germane din timpul Primului Război Mondial.
"Răsfoind" portalurile de licitaţii online am dat de două piese pe care nu le-am mai văzut până acum. Este vorba de primele două mărci ale ocupaţiei germane care poartă fiecare câte o ştampilă bulgărească.


Iniţial nu îmi dădeam seama despre ce ştampilă poate fi vorba. Apoi, silabisind, am realizat că este vorba de ştampila bilingvă MEDJEDIE, utilizată de poşta de ocupaţie bulgărească în Dobrogea. Se pot distinge şi datele, o marcă are ştampila din ianiarie 1918, iar cealaltă din februarie (anul nu se vede, dar presupun că este vorba tot de anul 1918).
Nu au mai fost semnalate până acum mărci ale ocupaţiei germane circulate prin poşta bulgară, din câte ştiu (se cunosc numai circulate prin poşta turcă). Totuşi, trebuie reţinut faptul că este vorba de mărci izolate. Este foarte probabil ca aceste două mărci să nu fie decât simple suveniruri, ca atâtea altele. Până când nu se vor descoperi şi piese întregi circulate efectiv, cele două unicate nu pot avea decât acest statut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu