Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 8 mai 2013

Falsuri ale mărcilor Cuza (1865) în coli întregi

Cred că am mai scris despre aceste tipuri de falsuri într-un articol mai vechi, dar revin asupra subiectului datorită unor piese întâlnite într-o ofertă pe eBay, care a avut şi imagini mult mai bune decât lotul semnalat mai demult.
Este vorba de  două coli de falsuri ale valorilor de 2 parale galben şi 5 parale albastru. Ele au fost oferite drept ceea ce sunt, adică falsuri, cele două coli fiind vândute cu 24 dolari (după 10 biduri). Suma nu este prea importantă, dar cele două coli permit examinarea caracteristicilor falsurilor, care fac diferenţa faţă de mărcile originale.

Falsul mărcii de 2 parale (click pe imagine pentru mărire) este realizat într-o coală de 16 clişee. Amuzant este faptul că privind cu puţină atenţie desenele, se pot distinge rapid cel puţin două tipuri, unul caracterizat printr-o mică excrescenţă de culoare în colţul drept superior, spre exterior (clişeele de pe rândurile 1, 2 şi 4), iar celălalt caracterizat printr-o mică deformare a cadrului exterior vertical drept, deasupra cartuşului valorii, plus un punct de culoare pe spaţiul exterior, lângă cadrul vertical drept (rândul 3). Ca să le puteţi vedea mai bine, am făcut şi un detaliu separat:


Pentru comparaţie, vă prezint şi o marcă originală.


Falsul mărcii de 5 parale este puţin diferit ca aranjament în "coală" (click pe imagine):

Această "coală" nu are decât opt clişee. Şi aici se disting "tipuri", dar nu mai am răbdare să le descriu (nici nu cred că merită, deoarece tot falsuri sunt). Şi pentru această piesă am realizat un detaliu:


Şi pentru această marcă vă prezint şi un original, pentru a-l putea compara cu falsurile (care sunt de calitate slabă, ele trebuind să fie uşor de identificat chiar de un colecţionar fără veleităţi deosebite în acest sens).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu