Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 10 mai 2013

"Erorile" la prima emisiune MViR

La licitaţia cu numărul 60 a firmei Mirko Franke (12 aprilie a.c.) a fost oferită o serie de "erori" la prima emisiune a ocupaţiei germane, în perechi verticale, fiecare valoare având margine de coală în partea stângă:


Conform descrierii, seria de erori (oferită la preţul de plecare de 250 euro) a fost însoţită de un certificat semnat de expertul german Hey (până acum, majoritatea seriilor de erori oferite în licitaţiile ultimilor şapte-opt ani au fost oferite de certificate semnate de expertul Mikulski). De altfel, într-un certificat eliberat de Mikulski mai demult, acesta scrie (negru pe alb) că tirajul "erorilor" ar fi de 4 coli din fiecare valoare.
Ştiţi care e chestia interesantă? Dacă afirmaţia este adevărată (deşi nu cunosc să existe nicio sursă documentară referitoare la tirajul erorilor), se petrece o chestie care mie, unuia, mi se pare puţin curioasă.


Deja am întâlnit (numai în ultimii trei ani) trei exemplare cu margine de coală în partea stângă, cu acelaşi HAN (4774-16).
Lucrul care mă nedumereşte este că şi ca exemplare obliterate (complete, purtând şi al doilea supratipar) am întâlnit vreo trei piese margine de coală (tot stângă) cu aceeaşi serie a HAN, în ciuda celor înscrise în catalogul specializat Michel Germania referitor la seriile HAN ale primei emisiuni (am scris acum doi ani două articole despre asta, vezi aici şi aici).

Tot holbându-mă la perechea de mai sus, recunosc că mi-a trecut prin cap o întrebare: dacă acest supratipar este contrafăcut? Ca să mă conving dacă este sau nu aşa, am luat la nimereală câteva piese dintr-un clasor avut mai la îndemână, le-am scanat şi le-am aşezat alături pentru a le compara. Eu n-am reuşit să disting vreo diferenţă la supratiparul "25 Bani". Poate reuşeşte altcineva, de aceea postez şi imaginile scanate ale pieselor în cauză.


Un comentariu: