Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 10 aprilie 2013

Supratipare necatalogate

Acum ceva timp a apărut un lot de supratipare pe un portal online, pentru care am primit un întreg cârd de mesaje: ce sunt astea, nu sunt catalogate, sunt falsuri etc.... Este vorba despre aceste piese (îmi pare rău de calitatea imaginii, aşa ştiu unii să-şi prezinte marfa, click pentru mărire):


În 1918, la Iaşi, au fost executate două supratipare: monograma "1918" (aplicată pe mărci uzuale Carol I "tipografiate" de 5 şi 10 bani şi pe timbre de ajutor "Ţesătoarea", dar şi pe două mărci supratipărite anterior cu "Timbru de ajutor"), respectiv supratiparul "Taxa de plată" pe mărci uzuale Carol I "Tipografiate".
Iniţial, supratiparele au fost executate pe stocuri de mărci păstrate în depozitul central de timbre (şi preluate de către administraţia care a părăsit Bucureştiul, mutându-se la Iaşi), dar şi pe reimpresiuni executate cu alte culori, cu alte planşe sau pe alte categorii de hârtii decât cele întâlnite la emisiunile iniţiale.
Condiţiile în care s-a executat supratipărirea la Iaşi au lăsat mult de dorit. Probabil din lipsă de coli complete, s-a recurs la reconstituirea de coli, lipindu-se fragmentele (uneori chiar bucăţile izolate) în colţuri cu mici fâşii de hârtie gumată.
Deşi nu se păstrează niciun fel de documente oficiale în care să se facă referiri la imprimarea unor eseuri ale supratiparelor, au ajuns până în zilele noastre o serie de piese care ar putea fi asimilate cu acestea. Piesele din ilustraţia de mai sus fac parte din această categorie.
Am spus că nu se păstrează documente. Se păstrează însă altceva. În anii '70 lumea filatelică românească a fost traversată de zvonuri referitoare la un stoc important de material supratipărit care s-ar fi aflat în Statele Unite. Cum a ajuns el acolo, există unele versiuni orale ale întregii poveşti. Ce se ştie însă sigur este că în acei ani o persoană de origine americană a contactat oficiali ai Federaţiei Filatelice, prezentându-le o serie de piese din această categorie: mărci necatalogate, dar purtând supratipare "1918" şi "TAXA DE PLATĂ". Piesele au fost supuse unei examinări amănunţite chiar de către Nicolae Tripcovici, care a concluzionat atunci că supratiparele sunt originale. La vremea respectivă am avut ocazia şi eu să văd piesele în cauză, fără însă a cunoaşte întreaga lor poveste, pe care am aflat-o însă mai târziu. De unde? Dintr-un catalog realizat în Statele Unite în condiţii grafice slăbuţe (este doar un material dactilografiat, cu ilustraţii făcute la un copiator alb-negru, multiplicat apoi).
Chiar şi aşa însă, catalogul conţine informaţii preţioase despre varietăţile acestor supratipare (varietăţi privind dantelurile, culorile şi nuanţele supratiparelor, varietăţi de genul supratiparelor duble, triple, răsturnate, lipsă etc., etc.). Catalogul are inclusiv tiraje, precum şi cote în dolari americani, calculate în funcţie de aceste tiraje.
Catalogul face parte din categoria lucrărilor mai dificil de procurat. Din 2005 şi până în prezent l-am văzut o singură dată oferit pe eBay.
Câteva date de identificare: Danielle & Frank P. Russel - Romania, Specialised Catalogue 1918. Published and distributed by Danielle & Frank P. Russel, PO Box 1443, Torrance, California 90505, USA.
Datele sunt din 1970 (anul publicării), nu ştiu dacă la acea adresă o mai fi cineva.

2 comentarii:

  1. Acest catalog se gaseste pe site-ul Amazon.com ( la un pret de 35 $ plus transport )si pe site-ul allibris.com ( la un pret de 20 $ plus transport).

    RăspundețiȘtergere