Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 20 februarie 2013

Trei piese grele

Toate cele trei piese descrise mai jos (plus altele câteva) au fost oferite de către un colecţionar turc pe eBay zilele trecute. Cel puţin una dintre piese (prima din cele descrise) ar putea ocupa cu cinste un loc fruntaş între marile rarităţi ale filateliei din zona de interes românească.

Este vorba de o scrisoare expediată în 1844 din Brăila la Constantinopol prin intermediul poştei otomane. Conform expertului turc Nakri, aceasta este una dintre cele doar patru scrisori cunoscute, provenind de la oficiul turcesc din Brăila, putând fi socotită una dintre rarităţile filateliei turce (dar care este şi de interes românesc în acelaşi timp).

Cine se pricepe să desluşească textul poate afla mai multe.

Scrisoarea este însoţită de o "opinie" a expertului turc Nakri. Puteţi citi detalii despre ştampila negativă, dar şi despre tariful conform căruia scrisoarea a fost expediată. Piesa a fost oferită pentru suma de 5.500 dolari, dar se pare că este pentru specialiştii care nu prea frecventează portalul eBay, rămânând nevândută. Nu este pentru prima dată când văd această scrisoare, am mai întâlnit-o acum mai bine de cinci ani într-o licitaţie a casei greceşti Karamitsos (s-ar putea să fi fost oferită de către aceeaşi persoană, nu pot să fiu sigur).

O altă piesă foarte interesantă este scrisoarea din imaginea de mai sus (click pentru mărire), expediată din Galaţi în 1863 la Constantinopol, unde se pare că a ajuns cu ajutorul unei curse maritime franceze. Pe faţa scrisorii se distinge o amprentă clară a ştampilei liniare "MER NOIRE" în cadru dreptunghiular, plus o taxă de 6 centime. Scrisoarea a fost oferită pentru suma de 475 dolari, dar nu a fost vândută.

A treia piesă interesantă este foaia de expediţie bulgărească din imaginea de mai sus (click pentru mărire), francată cu două mărci de ocupaţie cu supratipar şi o marcă obişnuită, fără supratipar, formular expediat în 1918 de la Babadag (ştampilă bulbărească bilingvă) la Plovdiv. Este o piesă rară, care a fost oferită pentru 750 dolari. Nici ea nu a fost vândută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu