Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 27 februarie 2013

Scrisori postclasice cu mărci ale emisiuni "Paris"

Zilele acestea au fost oferite pe eBay mai multe scrisori externe, francate cu mărci de 25 bani (cele mai multe) sau de 50 bani din emisiunea Paris. Cele din prima categorie (purtând toate câte o singură marcă de 25 bani) sunt tocmai bune de examinat prin comparaţie, atât ca aspect, cât şi prin prisma preţurilor obţinute şi al numărului de oferte de care a beneficiat fiecare. Se pot trage unele învăţăminte utile.
Pe oricare din imaginile prezentate mai jos puteţi face click pentru mărire.

Scrisoare expediată în august 1873 din Bechet la Viena, via Craiova (ştampilă clasică cu agrafă bogată, aplicată pe verso cu tuş albastru, dip păcate vizibilă doar parţial) şi Orşova (oficiul austro-ungar de lângă graniţă). Antetul expeditorului are numele localităţii în stilul utilizat de fosta agenţie DDSG din oraş. Scrisoarea a fost vândută cu 40 dolari (3 biduri).

Scrisoare expediată în decembrie 1873 din Turnu Severin de către acelaşi expeditor, pe aceeaşi adresă în Viena. Scrisoarea a trecut tot prin Orşova. Preţ final: 41 dolari (2 biduri).

Scrisoare expediată în februarie 1874 din Galaţi (de către Banca României) către acelaşi destinatar din Viena. De această dată lipsesc ştampilele de tranzit. Preţ final: 61 dolari (5 biduri).

Scrisoare expediată în aceeaşi lună, către acelaşi destinatar din Viena, de această dată din Bucureşti. Pe verso se distinge ştampila de sosire, dar lipsesc alte ştampile de tranzit. Pe faţa scrisorii este aplicată o ştampilă de serviciu "P.D.". Preţ final: 31 dolari (2 biduri).

Scrisoare expediată în iunie 1875 din Craiova către acelaşi destinatar, via Orşova. Preţ final: 39 dolari (1 bid).

Scrisoare expediată tot către fraţii Elias la Viena, de această dată din Calafat, în iulie 1876. Ea a avut un tranzit prin Craiova, apoi prin Orşova. Preţ final: 39 dolari (1 bid).

Un lucru interesant, toate aceste scrisori provin din arhiva fraţilor Elias. Nu am idee cine a fost în posesia acestei arhive, deoarece am avut ocazia să văd şi alte piese comercializate în special de negustori din Europa Centrală. Probabil că tot de aici a fost cumpărat en gros şi acest lot, el fiind comercializat de un negustor din Asia (câteodată e pasionant de urmărit drumul pieselor noastre).

Această scrisoare face parte din alt lot, originar de pe piaţa italiană. Scrisoarea a fost expediată în iulie 1873 din Brăila la Napoli, în Italia, francatura indicând o scrisoare simplă (conform tarifului pre-UPU, valabil până în vara anului 1875). Marca poartă un superb degetar Brăila (modelul mai târziu, având trei stele în partea inferioară). Piesa a obţinut un preţ final de 102 dolari.

9 comentarii:

  1. Wow, incredibil, iar ma minunez de cum puteau sa scrie pe vreme aceea. Numai privind scrisorile am plecat putin cu gandul pe strazile din Viena acelor vremuri. O seara frumoasa Max!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştii care-i culmea? Scrisul de mână s-ar putea să devină materie opţională (aşa cum s-ar dori în câteva state americane, am dat recent de ştire).

      Ștergere
  2. Salve Max !
    Max , traiesc o senzatie extrema ! De peste 2 luni de zile am inceput sa stimulez un grup de elevi , baieti , sub 13 ani spre filatelie. Nici nu ti-ai putea imagina rectia lor , pasiunea care s-a aprins in mintea lor ! Le-am daruit si le voi darui in continuare foarte multe timbre. Noi activam in cadrul unui cerc tehnic unde facem diferite machete tehnice si datorita acestui lucru toti vor avioane , tractuare, automobile, trenuri etc , dar cand vad o serie frumoasa de pictura , gata , o vor si pe aceea. Daca vad o serie de flori sau insecte,pasari , gata , se aprind ! Tot incerc sa-i fac sa constientizeze ca filatelia este o poarta spre cultura generala, spre cunoastere si cred ca incep sa reusesc !
    Azi am cadorisit cateva serii pentru vreo opt elevi. Sa vezi ce schimburi au inceput apoi intre ei , ce discutii , imi aduceam cu emotie aminte de copilaria mea filatelica cand ne intalneam grupuri grupuri de baieti pe scara blocului sau pe la vreunul in casa ca sa facem schimburi. Dar ceea ce consider important este faptul ca isi largesc campul cunoasterii. Ce mult admira timbrele gravate !
    Am doi elevi care si-au cumparat deja clasoare noi , pensete si cumpara timbre de pe okazii. Desigur ca au luat prima teapa asa ca le-am spus sa ma consulte inainte ( au facut o achizitie in grup) .
    Pe scurt : a inceput o poveste frumoasa !
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucură mult să aud asta, Andrei!
      Dăi înainte, că faci un lucru foarte bun pentru viitorul lor. Poate că acum nu îşi dau seama, dar vor realiza mai târziu.

      Ștergere
  3. Salve Max !
    Uite ca unul din baiatii de clasa a sasea vrea sa lase o urma in timp si a facut acest mic clip. Cred ca vor urma si altele , mai detaliate. Ciao !

    http://www.youtube.com/watch?v=_Qc3PwDbc3A

    Dr. Anton Setnic a fost un mare colectionar si un foarte mare studios in ale filateliei , pastrand si dezvoltand Colectiile de Studii ale lui Odo Boehm. A fost si creatorul unei exceptionale colectii de oua incondeiate , cateva lucruri fiind spuse aici :

    http://pardau.ro/colectia-de-oua-incondeiate-anton-setnic/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumos din partea lui!

      Uite că l-am pus şi pe Facebook, să-l vadă mai mulţi colecţionari din ţară şi de afară.
      Dacă ai cont pe Facebook, poţi accesa acest grup:

      https://www.facebook.com/groups/204266486348551/

      Ștergere
    2. Andrei, trimite-mi te rog un mail, ca să te pun în legătură cu cineva care vrea să vă doneze materiale şi timbre.

      Ștergere
    3. Salve Max !
      Iti multumesc foarte mult !
      Adresa mea de mail este

      AndreiAvram@email.ro

      Ștergere
    4. I-am trimis un mesaj cu adresa ta, Andrei.

      Ștergere