Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 6 ianuarie 2013

Un filatelist român la 1894

Am întâlnit cartea poştală din imaginile de mai jos (click pentru mărire) cuprinzând un text aparţinând unui colecţionar de mărci poştale. Fără îndoială că parfumul epocii este simţit profund din mesajul bucureşteanului, adresat directorului poştei din San José, tooocmai în Costa Rica!


În primul rând, Costa Rica este o destinaţie neobişnuită pentru corespondenţele româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea (de fapt acest element mi-a atras atenţia prima dată când am văzut cartea poştală oferită pe un portal de licitaţii online). Abia după aceea m-am apucat să citesc mesajul scris pe verso (spaţiul neîncăpător oferit de cartea poştală a fost utilizat de către expeditor cu maximum de randament, apelându-se la un "truc" destul de utilizat la acea dată: scrisul "în cruce" (cu toate că textele se suprapun, ele rămân totuşi lizibile). Mesajul este în franceză şi poate fi descifrat relativ uşor.
Examinând ştampilele de pe faţa cărţii poştale, nu mi-am putut stăpâni un zâmbet: un amploiat al poştei din New Orleans (pe unde cartea poştală a trecut în tranzit) nu şi-a actualizat data din ştampilă, aceasta indicând încă anul încheiat de câteva luni (în martie 1894).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu