Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 13 decembrie 2012

Un "Inverted Jenny" a fost vândut pentru o căruţă de bani

Eroarea americană "Inverted Jenny" este cunoscută peste Ocean de toţi colecţionarii. Ce este ea de fapt? O coală de o sută de exemplare a valorii de 24 cenţi din prima emisiune americană de mărci de poştă aeriană a fost imprimată cu centrul răsturnat.

Coala cu centrul răsturnat a fost descoperită în 14 mai 1918 de către William Robey la un oficiu sucursal din Washington DC (chiar a doua zi după punerea în vânzare a mărcii). El a sesizat eroarea şi a cumpărat toată coala, plătind pentru ea contravaloarea nominalului, 24 de dolari.
Robey a vândut coala şase zile mai târziu unui negustor de mărci poştale din Philadelphia, Eugene Klein, pentru suma (destul de însemnată atunci) de 15.000 dolari. Ştiind dinainte ce cumpără, Klein vorbise deja cu un alt negustor şi colecţionar totodată, Edward Green, de la care a primit 20.000 dolari.
Coala a fost spartă ulterior în unicate şi blocuri. Multe exemplare s-au deteriorat de-a lungul timpului din cauza păstrării improprii şi a umezelii.

Exemplarul din imagine este în prezent unul dintre cele mai bine păstrate. El are o centrare foarte bună (experţii spun că provine din parea colii originale cu cea mai bună centrare) şi nu are decât o urmă slabă de şarnieră, guma fiind intactă şi originală. Această piesă a fost vândută cu ocazia licitaţiei organizate de casa americană Siegel, în 28 noiembrie a.c., pentru suma de 210.000 dolari (fără taxe şi comisioane).

2 comentarii: