Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Altă piesă pe care nu o cred

Este vorba de un plic francat cu un bloc de mărci din 1946 (Tineretul progresist, marca de 500 lei pentru poşta aeriană). Cele două blocuri ştampilate au o cotă destul de frumuşică acordată de Michel, care însă cade în păcatul de a nu specifica şi pentru ce fel de piese este valabilă această cotă.


La prima vedere, plicul are atât ştampilă de plecare, cât şi ştampilă de sosire. Însă eu cred totuşi că este vorba doar de o producţie filatelică.
La data respectivă, tariful pentru o scrisoare simplă internă era de 300 de lei. Pe faţa plicului exită o adnotare "Prin avion", aşa că am trecut şi la verificarea suprataxei poştale aeriene. Valoarea acestei taxe este puţin învăluită în ceaţă pentru anul 1946, dar conform tarifului intrat în vigoare în 20 noiembrie 1945, ea era de numai 120 lei, iar conform tarifului adoptat la 15 ianuarie 1947, suprataxa aeriană era de 500 lei. Chiar dacă valoarea acesteia s-a modificat în intervalul 20.11.1945-15.01.1947, ea nu poate fi mai mare de 500 lei. Aşa că este clar că francatura de 2.000 de lei a piesei noastre nu se "pupă" cu tariful. De aici am şi tras concluzia că piesa este de provenienţă filatelică.
În ciuda faptului că piesa în cauză a fost vândută pe eBay, recent, cu 41 dolari (7 biduri), în opinia mea nu merită mai mult de preţul echivalent blocului neuzat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu