Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Ştampile BUCAREST pe mărci ale Levantului austriac

Recent s-a întâmplat să fie oferite pe un portal de licitaţii online două piese diferite, ambele purtând ştampile BUCAREST cu cerc simplu.

Prima piesă este o marcă de 2 soldi purtând tipul mai timpuriu, utilizat la Bucureşti între 1862 şi 1869, cu diametrul de 23 mm (desenul realizat de Tchilingirian şi Stephen în celebra lor lucrare nu reflectă cu exactitate
această ştampilă). Aşa ceva se întâlneşte mai rar, mai ales dacă ştampila este complet lizibilă.
Marca a fost vândută cu 43 dolari (5 biduri). Numărul mic de amatori denotă caracterul de specialitate al piesei.

A doua piesă ridică problema originalităţii ştampilei. Specialiştii cunosc faptul că din emisiunea 1867 cu valori în soldi nu au fost distribuite la oficiile din Principate decât valorile mici, până la 15 soldi inclusiv. Conform lucrării publicate în 1992 de către Sipos şi Nagy, valorile de 25 şi 50 soldi nu au fost deloc distribuite. Mai mult, pentru exact acest tip de ştampilă (cu aceeaşi dată, 23/10) Tchilingirian atenţionează că a fost falsificată. Falsul are drept caracteristici (menţionate şi de Norbert Blistyar în monografia publicată anul trecut) lăţimea mai mare a literelor U, A şi R. Falsul imită (nereuşit, spun eu) tipul mai târziu al ştampilei monocerc BUCAREST, utilizat între 1867 şi 1869 şi care are un diametru de 24 mm. Falsul are cercul cu diametrul de numai 22,5 mm.
Din nefericire pentru amatorii de piese ale Levantului austriac, partea aceasta teoretică este cunoscută mai puţin. Falsul a fost vândut cu 47 dolari (18 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu